Bezpieczeństwo i czystości produkcji, kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowań to zagadnienia III Konferencji Naukowo-Technicznej Bezpieczny Produkt Spożywczy, której w 2016 r. gospodarzem była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie, oddział w Mrągowie.
– Jesteśmy dużym producentem żywności. Pracujemy na delikatnym surowcu. Najwyższa jakość produkcji a finalnie bezpieczny produkt są dla nas priorytetem we wszystkich 12 zakładach SM MLEKPOL, w tym oczywiście w naszym mrągowskim Zakładzie Produkcji Mleczarskiej. – mówi Marcin Piwowarczyk, Dyrektor ZPM Mrągowo SM MLEKPOL, który otwierał konferencję.
W dwudniowym spotkaniu wzięło udział 140 uczestników. Wygłoszono 23 referaty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Wśród prelegentów nie zabrakło przedstawicieli SM MLEKPOL. O doświadczeniach z wdrażania systemów jakości w Mlekpolu opowiedziała Iwona Daniszewska, pełnomocnik Zarządu ds. Zarządzania Jakością. Drugiego dnia uczestnicy konferencji mieli niepowtarzalną okazję zwiedzenia ZPM Mrągowo i przekonania się o najwyższych standardach produkcji w zakładzie słynącym m.in. z maślanki Mrągowskiej i linii produktów fermentowanych Milko. Trzecia edycja Konferencji Naukowo-Technicznej Bezpieczny Produkt Spożywczy odbyła się 14-15 listopada na Mazurach.