Barometr Providenta: Sezon na przetwory w pełni. Jakie słoiki w tym roku przygotują Polacy?

Aktualności

Barometr Providenta: Sezon na przetwory w pełni. Jakie słoiki w tym roku przygotują Polacy?

13 września 2023

Polska przetworami stoi. Taki wniosek, podobnie jak w poprzednich latach, wynika z jesiennej edycji badania Barometr Providenta. Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Zaledwie w 14,4% polskich domów, w ogóle nie przygotowuje się słoików, a 67,5% respondentów wpisało już produkcję przetworów do tegorocznego kalendarza.

Do ulubionych przetworów Polaków należą ogórki kiszone (82,7%), dżemy i konfitury owocowe (69,5%), marynowane grzybki (54,4%), soki i syropy owocowe (51,8%) oraz marynowane warzywa (38,5%). W słodkich dżemach i konfiturach szczególnie gustują najmłodsi (18-24 lat) – z wiekiem jednak coraz bardziej doceniamy ogórki kiszone, które królują w spiżarkach osób 25+. Największymi fanami ogórków są mieszkańcy województwa lubuskiego – deklaruje tak aż 97% z nich. Co ważne, nasze preferencje smakowe idą w parze z najchętniej przyrządzanymi specjałami – 87,1% badanych właśnie ogórki zamknie w tym roku w swoich słoikach.

– Smak domowych przetworów zdecydowanie łączy pokolenia – zauważa Karolina Łuczak, Rzeczniczka prasowa Provident Polska. – Jedynie respondenci w wieku 25-44 lat są nieco bardziej sceptyczni wobec zamkniętych w słoiku owoców i warzyw, jednak także wśród nich odsetek osób, które nie lubią dżemów i kiszonek nie przekracza 4%. Natomiast najmłodsi badani oraz osoby 45+ to wielcy amatorzy przetworów – dodaje Karolina Łuczak.

Najważniejszy jest smak

Polacy to prawdziwi smakosze, jeśli chodzi o przetwory – tylko 2% osób przepytanych w ramach Barometru Providenta przyznaje, że nie przepada za tymi specjałami. Niemal 8 na 10 badanych deklaruje, że najbardziej lubi przetwory zrobione w domu. Tradycyjne receptury najbardziej doceniają seniorzy – wśród nich aż 83% stawia na ręcznie robione dżemy i kiszonki. Natomiast słoiki ze sklepu to domena najmłodszych – wśród przedstawicieli pokolenia Zet aż 18% preferuje gotowe, kupione w sklepie produkty.

Sympatia do smaków lata zamkniętych w słoiku, najlepiej tych domowej roboty, z roku na rok rośnie. W tej edycji badania już 67,5% respondentów zrobi przysmaki w domu. To o 3 pp. więcej niż w 2022 r. oraz 7,5 pp. więcej niż dwa lata temu.

– To właśnie smak przetworów najbardziej motywuje nas do ich przygotowywania – wskazuje tak aż 56,4% badanych – mówi Karolina Łuczak. – Dla co czwartej osoby kluczowy jest aspekt ekologiczny własnych wyrobów, a także związana z tym możliwość przygotowania ich ze sprawdzonych, zdrowych produktów (23,8%). Z tego powodu aż 62% wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne specjały sporządzi z plonów z własnej działki. Zadeklarowało tak 79% mieszkańców wsi oraz 55,8% obywateli małych miast – dodaje Karolina Łuczak.

Coraz popularniejsze staje się także grzybobranie – aż 56,6% z nas w tegorocznych słoikach umieści własnoręcznie zebrane grzyby. Często wykorzystujemy również produkty pochodzące z bazarów, targowisk czy sklepów. Nietrudno się domyślić, że sposób ten wybierany jest najczęściej przez mieszkańców dużych miast – takiej odpowiedzi udzieliło 70,2% z nich.

Narodowa specjalność

– Jak wynika z Barometru Providenta, prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Karolina Łuczak. – Z kolei niemal 23% kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą. W związku z tym, aż 40% badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę, a co dziesiąty zrobi na tyle dużą ilość słoików, żeby nadwyżką dodatkowo obdarować najbliższych znajomych – zaznacza Karolina Łuczak, Rzeczniczka Provident Polska.

21,4% respondentów deklaruje, że wykona taką ilość przetworów, która wystarczy tylko na własne potrzeby. Wśród respondentów, którzy w ogóle nie zdecydowali się na własnoręczne przygotowanie przetworów, 45% jako powód tej decyzji wskazuje brak czasu, niecałe 30% brak miejsca na przechowywanie, a niewiele mniej – 27,5% – spodziewa się, że dostanie przetwory od innej osoby.

źródło: Provident
Oprac.: Klaudia Walkowiak