Jak smakują polskie święta?

Aktualności

Jak smakują polskie święta?

13 grudnia 2023

Na wiele tradycyjnych potraw świątecznych czekamy przez cały rok. Jak wynika z badania z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, na naszych stołach w pierwszej kolejności nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów oraz karpia. Większość z nas nie zauważy natomiast nieobecności kutii czy klusek z makiem. Ulubione smaki różnią się jednak w zależności od wieku oraz miejsca zamieszkania respondentów.

Honorowe miejsce świątecznego stołu niemal połowy badanych (48,7%) zajmuje barszcz z uszkami. Bez tej potrawy Gwiazdki nie wyobraża sobie aż 84,5% mieszkańców województwa dolnośląskiego oraz nieznacznie więcej kobiet niż mężczyzn (51,9% vs 45,1%). Niewiele mniej osób (46,2%) nie może doczekać się świątecznych pierogów. W gronie mieszkańców Podkarpacia tę odpowiedź wskazało 78% ankietowanych. To także jedna z ulubionych potraw młodszych respondentów. Wśród osób w wieku od 18 do 24 lat, pierogi wymieniło aż 71%, podczas gdy barszcz wskazało 45,2% przedstawicieli tej grupy.

– Trzecie miejsce na podium należy w tym roku do karpia, za którym przepada prawie 40% badanych. Jego smak doceniamy wraz z wiekiem – należy do faworytów ponad połowy (52,2%) osób 65+ oraz zaledwie 17,8% najmłodszych. Taki wynik może mieć związek z większym przywiązaniem do tradycji osób ze starszych grup wiekowych – zauważa Karolina Łuczak, Rzeczniczka Prasowa Provident Polska. – To także główny ulubieniec osób z województwa śląskiego, z których aż 57% nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej ryby. Dla porównania, w województwie pomorskim karpia przygotuje tylko co czwarty ankietowany – dodaje Karolina Łuczak.

Dla każdego coś dobrego

Sałatka jarzynowa to gwiazdkowy must-have niemal co czwartego ankietowanego. Zajadają się nią zwłaszcza mieszkańcy kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego (odpowiednio 41,8% i 40,3%) a także 35,2% osób w wieku 18-34 lat. Za tą świąteczną potrawą nie przepadają natomiast ankietowani z małopolskiego – tylko 1 na 10 z nich nałoży ją w tym roku na swój talerz. Mieszkańcy tego województwa są jednocześnie największymi smakoszami kompotu z suszu. Wypije go 32,2% Małopolan, podczas gdy ogólnopolska średnia wynosi o połowę mniej – 16,8%.

Jak wynika z Barometru Providenta, w tym roku śledzie i kapusta wigilijna znajdą się na świątecznych stołach ponad ¼ ankietowanych. Tych pierwszych wyczekuje 38% mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego oraz jedynie 4,2% dolnośląskiego. Kapusta wigilijna to z kolei faworyt prawie 40% osób z województwa śląskiego i tylko 7,4% z lubuskiego. Dodatkowo, zarówno śledzie jak i kapusta najmniej smakują badanym w wieku 18-24 lat.

A co na deser?

– Po pierogach i barszczu z uszkami zwykle przychodzi czas na deser – w tym wypadku wybór 12% Polaków pada na makowiec, 7,5% na pierniki, a nieco ponad 3% na kutię oraz kluski z makiem. Niemal każdy z nich jest chętniej wybierany przez kobiety, zwłaszcza pierniki (11% kobiet wobec 3,5% mężczyzn). Wyjątek stanowi kutia – rozsmakowuje się w niej 6,2% mężczyzn i tylko 1,5% kobiet – mówi Karolina Łuczak.

Tę wywodząca się z kuchni kresowej potrawę najczęściej przygotowuje się w województwie opolskim (10,9%) oraz podlaskim i dolnośląskim (po 10,7%), a także podkarpackim (8,3%). Kluski z makiem wybierze 15 proc. mieszkańców województwa świętokrzyskiego. Świąt bez spróbowania makowca nie wyobraża sobie natomiast niemal co czwarty badany z zachodniopomorskiego (23,7%), 21,4% respondentów z województwa pomorskiego oraz jedynie 1,2% z podlaskiego.

O badaniu:

Barometr Providenta to cykliczne badanie Polaków, które pozwala na lepsze rozumienie zachowań i decyzji finansowych konsumentów. Badanie zostało zrealizowane przez Danae sp. z o.o. metodą CAWI na próbie N=1000 dorosłych Polaków, w listopadzie 2023 r.

źródło: Barometr Providenta
oprac.: Klaudia Walkowiak