Badanie Biedronki na temat zmiany nawyków żywieniowych konsumentów

Detal/Hurt

Badanie Biedronki na temat zmiany nawyków żywieniowych konsumentów

Podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu sieć Biedronka wraz z pracownią badań społecznych IPSOS przedstawiła wyniki z badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło w ciągu ostatnich 25 lat?”

W latach 90. kuchnia polska była ciężka, tłusta i mączna. Jadało się trzy główne posiłki, rezygnując z przekąsek. Po zakupie ulubionych produktów w sklepie spędzało się godziny w kuchni, aby przygotować posiłki. Jakość żywności bywała nie najlepsza, za dobrą i smaczną trzeba było sporo zapłacić. Obecnie wygląda to zdecydowanie inaczej.

– Dzisiaj jedzenie to przyjemność a nie głównie odżywianie – stwierdza Patrycja Szymańska, Dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS. – Nie jesteśmy gotowi do kompromisów w tej kwestii. Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy. Sieć Biedronka demokratyzuje zdrowe żywienie: oferuje wysokiej jakości produkty w przystępnych cenach – dodaje.

Choć większość Polaków ma wrażenie, że odżywia się dość zdrowo, bo deklaruje, że je mniej soli, czerwonego mięsa, cukru i słodzonych napojów, to jednak ponad połowa cierpi na nadwagę lub otyłość. Tym samym wyraźnie widać, że nasza deklarowana samoocena jest lepsza niż codzienna dieta Polaków.

– Warunki w których dokonujemy wyborów żywieniowych się zmieniły, ale nasze organizmy nie –mówi Grzegorz Juszczyk, Szef Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. – Podaż kalorii i liczba spożywanych produktów wzrasta, a aktywność maleje. Jesteśmy narodem zapracowanym, więc trudno nam gotować w domu i jeść wspólnie. Konsument jest zagubiony, ma duży wybór, w którym trzeba mu pomóc – dodaje.

25 lat temu 48% Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy lub bardzo zdrowy, obecnie aż 68% nas składa takie deklaracje. Dla 82% Polaków jedzenie jest prawdziwą przyjemnością, a dla 73% doznania smakowe są w jedzeniu ważniejsze niż aspekty zdrowotne. 65% Polaków ma zdecydowaną słabość do słodyczy i przekąsek, a 58% dziennie zjada więcej kalorii niż potrzebuje. Połowa Polaków dodatkowo zdaje sobie sprawę z faktu, że je zbyt tłusto, co nie wpływa dobrze na ich zdrowie.

W porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj konsumujemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa, jogurtu greckiego i naturalnego, mrożonych warzyw i oliwy z oliwek. Białe pieczywo, mleko, jajka i olej jemy na podobnym poziomie jak kiedyś.

– W kuchni najważniejszy jest smak, ale połączony ze zdrowiem – mówi Jakub Kuroń, Szef kuchni. – Składniki muszą być zbilansowane, a człowiek wybierający takie danie nie może mieć wrażenia, że coś traci. Soli i tłuszczu, głównych nośników smaku nie będziemy tak bardzo potrzebować jeśli zmiksujemy prawidłowo odpowiednio dobrane składniki – podsumowuje.

Z raportu płyną optymistyczne wnioski: 63% Polaków ogranicza obecnie ilości spożywanego cukru, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa z nas pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45% Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E. Zdajemy sobie także sprawę z tego, że należy spożywać ostatni posiłek nie później, niż na 2 godziny przed snem.

źródło: informacja prasowa