Kawa należy do produktów spożywanych codziennie i często kupowanych. Dlatego najnowsze doniesienia naukowców powinny ucieszyć producentów, dystrybutorów i sprzedawców. Okazuje się bowiem, że codzienne picie do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia.
Badacze z Instytutu Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie, którzy badali skutki picia kawy stwierdzili, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych. Słowem: w większości przypadków kawa nie szkodzi.
W badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego UK Biobanku dotyczące niemal 469 tys. osób, co daje jego wynikom dużą siłę statystyczną. Koordynatorem badań był Steffen Petersen z Queen Mary University. Naukowiec zwrócił uwagę na wiarygodność badań, bo jest to jak dotychczas najobszerniejsze badania dotyczące wpływu picia kawy na pracę serca i układu krążenia. Badanie trwało aż 11 lat.
Badania wykazały, że wśród osób spożywających kawę w umiarkowanych ilościach generalne ryzyko śmierci było o 12 proc. niższe w porównaniu z osobami, które wcale nie piją kawy, ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych o 17 proc. niższe, a ryzyko udaru o 21 proc. niższe – poinformował Uniwersytet Semmelweisa, powołując się na swoją doktorantkę Judit Simon, która była główną autorką badania.
Osoby spożywające regularnie kawę poddano także badaniu rezonansem magnetycznym. Sprawdzono w ten sposób, czy regularne spożywanie kawy ma wpływ na strukturę i pracę serca. I okazało się, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla serca i wpływa pozytywnie na zmiany w tym organie wynikające z wieku – zaznaczył Pal Maurovich-Horvat, dyrektor Kliniki Obrazowania Medycznego na Uniwersytecie Semmelweisa.
źródło: www.naukawpolsce.pap.pl/PFPŻ