Aż 79 % Polaków docenia rolę mięsa w codziennej diecie

Aż 79 % Polaków docenia rolę mięsa w codziennej diecie

10 lipca 2025

Instytut Badań Pollster przeprowadził badania mające sprawdzić, jak kształtują się trendy wśród konsumentów mięsa w Polsce. Wnioski są obiecujące dla polskiej branży mięsnej. Aż 79 % Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Regularne monitorowanie zachowań konsumentów związanych ze spożywaniem mięsa daje wiele ciekawych wniosków. Z badań przeprowadzonych w 2025 roku wynika, że wbrew przekonaniom, Polacy nie tylko nie ograniczyli spożycia mięsa, ale wciąż stanowi ono podstawę ich diety.

Świadomość zdrowego odżywiania jest w naszym kraju dość wysoka. Aż 79 % Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Aż 44 % naszego społeczeństwa opiera na mięsie swoją codzienną dietę.

Posiłek, czy coś więcej?

Badania wskazują, że dla sporej części konsumentów posiłek jest czymś więcej, niż tylko zaspokajaniem głodu. Aż 41 % przebadanych w wieku 18-64 l. podkreślało, że w jedzeniu liczy się przyjemność, smak oraz forma podania. Mięso zaspokaja te wszystkie potrzeby, wpisując się w tradycje polskiej kuchni i gościnności. Spotkania przy rodzinnych obiadach to zawsze dobra okazja do celebrowania posiłków. A mięso odgrywa w nich znaczącą rolę.

Jakość i pochodzenie mięsa na pierwszym planie

Konsumenci zapytani o to, czym kierują się przy wyborze mięsa, zwracają uwagę na takie aspekty, jak jego jakość, świeżość, wygląd i sposób przechowywania. Blisko połowa ankietowanych wskazuje na wszystkie te czynniki. Szczególnie istotne pozostają data przydatności do spożycia (zwraca na nią uwagę aż 95 % badanych), a także zapach i barwa mięsa, co świadczy o dużej świadomości konsumentów.

Mięsne trendy na talerzu

Niezmiennie najpopularniejszym rodzajem mięsa w Polsce pozostaje drób – aż 80 % ankietowanych spożywa go przynajmniej raz w tygodniu. Jest on uważany za doskonałe źródło białka oraz mięso łatwe w przygotowaniu, w atrakcyjnej cenie. Wieprzowina cieszy się również zainteresowaniem. Kojarzona z polską tradycją, uznawana za mięso bogate w wartości odżywcze i walory smakowe, spotyka się z uznaniem wśród znacznej części konsumentów. Aż 57 % z nich deklaruje, że spożywa ją minimum raz w tygodniu.

oprac.: K. Walkowiak