Auchan Retail Polska był partnerem Śniadania zero waste – live cooking, które odbyło się podczas Targów Zero Waste Warszawa 2020, w niedzielę 27 września w Hali Gwardii. Pokaz gotowania poprowadziła Sylwia Majcher, dziennikarka i autorka popularnych poradników i książek.
– Ruch zero waste propagujący przyjazny środowisku styl życia i gospodarkę o obiegu zamkniętym rozwija się dynamicznie i zyskuje coraz większą popularność. Nie ma jednak wątpliwości, że wszelkie działania edukacyjne w tym zakresie są w dalszym ciągu konieczne i pożądane. Auchan od lat aktywnie działa na rzecz środowiska. Wyrazem tego są liczne inicjatywy mające na celu walkę z marnotrawieniem żywności, ograniczeniem zużycia plastiku i redukcją śladu węglowego. Zgodnie z założeniami strategii Auchan 2022 nasza firma prowadzi prace nad zmianą opakowań na produktach marki własnej, aby stały się bardziej przyjazne środowiskowo oraz współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności. W każdym z naszych sklepów utworzone zostały działy sprzedaży produktów na wagę bez opakowań oraz specjalne strefy „niemarnowania żywności”. Obecność na targach oraz wsparcie pokazu prowadzonego przez Sylwię Majcher jest kolejnym potwierdzeniem zaangażowania Auchan w realizację strategii w obszarze zero waste – mówi Dorota Patejko z Auchan Retail Polska.
Celem targów Zero Waste, organizowanych przez Fundację Alter Eko oraz Little Greenfinity, jest edukacja, promocja oraz upowszechnianie towarów i usług, umożliwiających redukcję wytwarzania odpadów. Targi, które odbyły się w dniach 25-27 września w, w Warszawie, to już szósta edycja tego wydarzenia. Kolejne zaplanowane są w dniach 27-29 listopada 2020 r. w Warszawie oraz w Krakowie w dniach 6-7 marca 2021 r.
– Widzimy coraz więcej zainteresowania ze strony firm, samorządów, a także konsumentów ideą zero waste i gospodarką obiegu zamkniętego. To są działania na rzecz środowiska, a przy tym znaczące oszczędności. Dzięki organizowanym przez nas targom promujemy dobre praktyki, edukujemy i uświadamiamy jak możemy redukować odpady w domu i w przedsiębiorstwach, oraz w jaki sposób działa gospodarka w obiegu zamkniętym na poziomie samorządów – komentuje Virginie Little, założycielka Little Greenfinity.