Auchan Polska stawia na lokalnych producentów żywności, owoców i warzyw. Blisko 80% dostawców sieci w Polsce to rodzime firmy, od których w sezonie zbiorów pochodzi 100% asortymentu owoców i warzyw typowych dla naszej szerokości geograficznej. To gwarantuje klientom wyjątkowe walory smakowe i wartości odżywcze takich produktów sezonowych, jak truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, jabłka, gruszki czy śliwki, a z warzyw sałaty, kapusta, świeże grzyby i warzywa okopowe.
Badanie przeprowadzone na zlecenie Auchan w lutym 2024 r. na temat preferencji konsumentów przy wyborze owoców i warzyw potwierdza, że taka lokalna oferta zwłaszcza w sezonie jest zgodna z ich oczekiwaniami.
Ponad 72% osób biorących udział w badaniu deklaruje, że wybiera owoce i warzywa pochodzące od producentów lokalnych. Aż 75% z nich to osoby posiadające dzieci. Wyniki badania pokazują również, że blisko 80% konsumentów chętnie sięga po owoce i warzywa sezonowe.
– Współpraca z rodzimymi producentami i stałe poszerzanie oferty lokalnej to kluczowe elementy strategii Auchan Polska. Wspieramy polskich producentów oraz regionalny biznes tak aby zapewnić stabilne warunki do rozwoju. Dbamy o wysokie standardy współpracy – wybieramy doświadczonych dostawców, często firmy rodzinne, z regionów kojarzonych z uprawą danego produktu. Umowy zawieramy w perspektywie wieloletniej, z niektórymi z producentów pracujemy ponad 25 lat – podkreśla Radosław Dac, dyrektor Produktów Auchan Polska.
Auchan współpracuje z lokalnymi producentami z różnych rejonów Polski, w tym m.in. z Mazowsza (głównie jabłka), okolice Radomia, Kalisza i Góry Kalwarii (warzywa ciepłolubne jak pomidory, papryka, ogórki), Wielkopolski, Pomorza (warzywa okopowe). Owoce miękkie takie jak truskawki, maliny, borówki pochodzą głównie z Mazowsza i Podlasia, a grzyby świeże w tym pieczarki z rejonu Siedlec.
Asortyment lokalnych owoców i warzyw zmienia się sezonowo i zawiera od blisko 400 do 600 referencji. W sezonie letnim 100% warzyw oraz owoce takie jak truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, jabłka, gruszki czy śliwki pochodzą z upraw lokalnych. Poza sezonem są to jabłka i warzywa takie jak sałaty, kapusta, grzyby świeże oraz warzywa okopowe.
Badanie na zlecenie Auchan Polska przeprowadziła firma badawcza Maison & Partners.
źródło: Auchan
Oprac.: red.