ARYZTA łączy siły z Fornetti

Aktualności

ARYZTA łączy siły z Fornetti

06 czerwca 2016

ARYZTA – polski i światowy lider branży piekarniczej – rozpoczęła proces integracji z Grupą Fornetti w Europie Centralnej. Dzięki uzyskaniu efektu synergii wynikającego z połączenia doświadczeń obu zespołów oraz zakładów produkcyjnych z Europy Wschodniej, ARYZTA zakłada znaczące przyspieszenie rozwoju na rynku polskim. Firma zamierza wzmocnić pozycję jako głównego dostawcy mrożonych produktów piekarniczych, m.in. dzięki nowym kanałom sprzedaży. Region Europy Środkowo-Wschodniej obejmuje 5 krajów (Polska, Węgry, Bułgaria, Rumunia i Czechy) oraz liczący ponad 3000 osób zespół, który obsługuje 20 linii produkcyjnych dostarczających wyroby piekarnicze na rynki 14 krajów europejskich do ponad 2000 punktów własnych, zachowując międzynarodowe standardy klasy spożywczej (UE i USA).

Nowym dyrektorem naczelnym oddziału ARYZTA na Europę Środkową i Wschodnią (ARYZTA Central and Eastern European Business) został Sebastian Gooding – były dyrektor zarządzający Grupą Fornetti. Jego zadaniem będzie zwiększenie znaczenia Grupy ARYZTA na rynku Europy Środkowo-Wschodniej i wzmocnienie współpracy z pozostałymi oddziałami Grupy. Natomiast polskim oddziałem będzie zarządzał Waldemar Topolski, który uprzednio nadzorował działanie części podmiotów ARYZTA w Polsce.

ARYZTA AG jest drugim co do wielkości producentem produktów piekarniczych na świecie. Grupa ma pozycję lidera w sektorze pieczywa mrożonego – jest globalnym dostawcą pieczywa do gastronomii, handlu detalicznego i restauracji szybkiej obsługi. Szeroka gama produktów oferowanych przez ARYZTA obejmuje pieczywo, wypieki śniadaniowe oraz słodkie, jak również szereg wyrobów takich, jak pizza, tortilla czy przekąski. ARYZTA obsługuje 60 piekarni w Europie, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji, Australii i Nowej Zelandii. Grupa posiada znaczącą pozycję, rozpoznawalną markę oraz bardzo dobre relacje z klientami we wszystkich regionach, w których prowadzi działalność.