Andrés Iniesta, jeden z najbardziej znanych piłkarzy w świecie, zawodnik FC Barcelona opowiada o rodzinnej firmie Bodega Iniesta

Wywiady

Andrés Iniesta, jeden z najbardziej znanych piłkarzy w świecie, zawodnik FC Barcelona opowiada o rodzinnej firmie Bodega Iniesta

MISTRZ INIESTA I JEGO PASJE

Początki Bodega Iniesta sięgają lat 90. XX w. Po kilku latach owocnej pracy José Antonio Iniesta postanowił pójść o krok dalej – sprowadził nowe odmiany roślin i powiększył teren upraw. Wśród wielu gatunków wina znajduje się też m.in. Minuto 116 – nawiązujące do zwycięskiego gola Andrésa Iniesty w finale mistrzostw świata w 2010 r. w RPA.

Beata Marcińczyk: Skąd wziął się pomysł, by inwestować w winnicę i produkcję win? Jest Pan sportowcem znanym na całym świecie, więc mógłby Pan równie skutecznie promować każdy inny produkt. Czy to szacunek dla rodziny sprawił, że jednak nie inwestuje Pan tylko we własny biznes, a wspiera Bodega Iniesta?

Andrés Iniesta: To wynika z tradycji. Moja rodzina od zawsze posiadała winnice  i kontynuowanie tej tradycji było moim marzeniem. Uważam siebie za członka rodziny Bodega Iniesta. To jest rodzinny biznes.

Od jak dawna interesuje się Pan winem i jego produkcją?

Jak wspomniałem wcześniej, jest to rodzinna tradycja.

Jak często bywa Pan w rodzinnej winnicy, dogląda krzewów? Ile osób tam pracuje? Ilu enologów?

Przyjeżdżam wtedy, gdy pozwala mi na to terminarz. Jeśli chodzi o liczbę pracowników, to obecnie dwadzieścia osób pracuje w samej bodedze i kolejnych dwadzieścia w polu. Mamy dwóch stałych enologów oraz dwóch, którzy z nami współpracują. Poza tym w skład naszego zespołu wchodzi też dwóch inżynierów agronomów, sprawujących kontrolę nad całym polem.

Które z Pańskich win najczęściej goszczą w Pana domu i dlaczego? Które jest Pana ulubionym?

Finca el Carril Valeria jest dla mnie bardzo wyjątkowe. To wyborne wino i nazywa się tak samo, jak moja córka.

Właśnie – nazwy co najmniej dwóch win wiążą się z Pana największymi miłościami – piłką nożną – Minuto 116 oraz z rodziną – córką Valerią. Czy są jeszcze inne wydarzenia, osoby, którym ma Pan zamiar poświęcić swoje wina?

Nie zastanawiałem się nad tym, ale przypuszczam, że tak.

Komu poleciłby Pan wina z Bodega Iniesta?

Poleciłbym je każdemu, kto lubi dobre wina. Wyjątkowe są dlatego, że wytwarzamy je z wielkim zaangażowaniem. A zawsze, gdy człowiek robi coś z zaangażowaniem, robi to bardzo dobrze.

Czy więcej emocji/miłości poświęca Pan winnicy czy piłce?

Futbol jest moim życiem i moją pasją, jednak winnica jest bardzo ważną częścią mnie oraz mojej rodziny.

Z którą dziedziną wiąże Pan przyszłość?

Jeszcze nie zdecydowałem.

Jak Pan postrzega Polskę? Miał Pan okazję być u nas z okazji EURO 2012. Czy udało się Panu zobaczyć jakieś interesujące miejsca w naszym kraju?

Prawda jest taka, że podczas mistrzostw Europy, z uwagi na kalendarz meczów, nie mieliśmy zbyt wielu okazji, żeby cokolwiek zobaczyć. Ale pewnego dnia, gdy będę miał więcej czasu, wrócę do Polski, by pozwiedzać.

Dziękuję za rozmowę.

 

Andrés Iniesta

Urodził się 11 maja 1984 r. w Fuentealbilli (Hiszpania). Karierę piłkarską rozpoczął w 1996 r. wstępując do juniorskiego klubu FC Barcelona, z którego szybko awansował na kolejne szczeble drużyn młodzieżowych. W sezonie 2000/2001 przeszedł do kadry FC Barcelona. W pierwszym zespole zadebiutował 29 października 2002 r. w wygranym meczu Ligi Mistrzów przeciwko belgijskiemu Club Brugge. W barwach Barcelony zdobył 5 razy tytuł mistrza Hiszpanii, 5 razy Superpuchar Hiszpanii, trzykrotnie wygrał Ligę Mistrzów, dwukrotnie Klubowe Mistrzostwo Świata oraz Superpuchar Europy. Jako reprezentant Hiszpanii zdobywał w latach 2008 i 2012 Mistrzostwo Europy, a w 2010 r. był w drużynie, która w RPA wywalczyła Mistrzostwo Świata.

Złote medale dla win Andrésa Iniesty

Podczas 5. edycji konkursu winiarskiego o Medal ENOEXPO 2013 dwa wina z winnicy Bodega Iniesta zostały wyróżnione przez branżowych ekspertów: białe CORAZON LOCO (z aromatami marakui, liczi, ananasa i bananów; idealne do tapas, makaronów i ryżu oraz do grillowanej ryby lub łagodnych sosów) oraz FINCA EL CARRIL SORCERER/HECHICERO 2010 (mocne i agresywne w zapachu, gdzie wyczuć można łagodną mieszankę aromatów owoców, toffi i kakao, która dojrzewała przez 12 miesięcy w dębowych francuskich beczkach). Wina Bodega Iniesta dostępne są także w Polsce.

Więcej informacji na www.bodegainiesta.pl