Zachęcając klientów do zdrowego odżywiania Kaufland zaprojektował w swoich sklepach „Aleje Zdrowia”, dzięki którym klienci z łatwością odnajdą wysokiej jakości produkty niezbędne do prowadzenia zdrowej diety.
Polacy prowadzą coraz zdrowszy tryb życia, co ma swoje odzwierciedlenie w zmianie nawyków żywieniowych. Nadal jesteśmy przywiązani do kuchni tradycyjnej, jednak coraz częściej chcemy przy tym jeść zdrowo i naturalnie, ograniczać niezdrowe tłuszcze, cukier czy eliminować fast foody. Jednocześnie cenimy sobie łatwy dostęp do produktów oraz wygodę zakupów. W odpowiedzi na te potrzeby, w sklepach Kaufland powstają aleje ze zdrową żywnością.
W „Alei Zdrowia” klienci znajdą m.in. artykuły spełniające normy rolnictwa ekologicznego, bez sztucznych wzmacniaczy smaku, a także produkty bez laktozy i bezglutenowe.
Pierwsza „Aleja Zdrowia” powstała w markecie we Włocławku i została oznaczona tak, by klienci z łatwością ją znaleźli. Kaufland przygotował również ulotki z kulinarnymi przepisami zdrowej kuchni. W ofercie „Alei Zdrowia” jest już ponad 200 artykułów, a asortyment będzie stale rozszerzany. Umieszczenie w jednym miejscu i wyraźne oznaczenie tej kategorii produktów spotkało się z dobrym przyjęciem i dużym zainteresowaniem klientów. Koncept „Alei Zdrowia” funkcjonuje już w ponad 30 marketach sieci. Kaufland planuje go rozszerzyć na kolejne obiekty.