Aldi zachęca do niemarnowania żywności

Detal/Hurt

Aldi zachęca do niemarnowania żywności

18 listopada 2020

Sieć sklepów Aldi zachęca klientów do niemarnowania żywności i podpowiada, jak wykorzystać pozostałości produktów spożywczych. W ten sposób, w ramach kampanii „W Aldi mamy moc niemarnowania” edukuje w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością.

Kampania realizowana jest od 16 listopada, a jej partnerami są organizacje pożytku publicznego, którym Aldi od kilku lat przekazuje produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia. „W Aldi mamy moc niemarnowania” jest realizowana m.in. wraz z Caritas Polska, Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta oraz Fundacją Mamy i Taty.

Sieć w swojej kampanii podkreśla, że produkty, z krótkim terminem przydatności do spożycia, z powodzeniem mogą być wykorzystywane w kuchni. Sieć prezentuje pomysły na to jak przechować produkty, by dłużej cieszyć się ich świeżością i uniknąć ich wyrzucania. Podpowiada też jak wykorzystać resztki produktów np. obierki ziemniaków, czerstwy chleb czy ogryzki z jabłka. W tym celu sieć nawiązała współpracę z blogerką Anną Lesz, autorką książki „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. W ramach kampanii przewidziało również konkurs, w którym zachęca klientów do podzielenia się przepisami na dania z resztek.