Akademia Smaku Sokołów w Szczebrzeszynie

Aktualności

Akademia Smaku Sokołów w Szczebrzeszynie

17 sierpnia 2016

Ponad 13 tysięcy osób zgromadził tegoroczny Festiwal Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie, któremu – oprócz licznych wydarzeń kulturalnych towarzyszyły również warsztaty kulinarne Akademii Smaku Sokołów. 

Wśród prowadzących warsztaty znaleźli się dwaj szefowie kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko i Łukasz Konik, a także panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie. Wspólnie przygotowywali regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, takie jak: pierogi pieczone po bodaczowsku, bigos roztocki, czy leniuszki z gulaszem wieprzowym.

Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego, stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu, doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Akademię Smaku Sokołów, której filarami działalności są: niespieszne odkrywanie nowych smaków i celebrowanie każdego posiłku.