Adam Mokrysz, z zarządu Mokate, odpowiedzialny za międzynarodowy rozwój firmy

Wywiady

Adam Mokrysz, z zarządu Mokate, odpowiedzialny za międzynarodowy rozwój firmy

03 sierpnia 2015

„Poradnik Handlowca”: Na które z kategorii kawowych znajdujących się obecnie w portfolio Mokate firma będzie w najbliższym czasie kłaść szczególny nacisk, by umocnić swą pozycję na krajowym rynku?

Adam Mokrysz: Szybko rosnąca liczba sklepów convenience, oferujących ciepłe przekąski i kawę, wyraźnie pokazuje, jak intensywnie rozwija się w Polsce sektor kawiarniany i konsumpcja out of home. Trend ten dotyczy jednak przede wszystkim dużych miast. Nasza oferta skierowana jest również do tych konsumentów, którzy z różnych powodów nie mogą skorzystać z oferty coffee shopów. To dla nich tworzymy „Caffetterię Mokate. Kawiarnię w domu” i intensywnie rozwijamy segment specjalności kawiarnianych i przekąsek. Perspektywicznym i rozwojowym segmentem jest np. zdrowa żywność. Rozwijamy się tutaj chociażby poprzez przekąski śniadaniowe Yogo Crunch, czy wprowadzone niedawno do sprzedaży owsianki. Połączenie zdrowego muesli z jogurtami w różnych smakach jest tym, czego oczekują dzisiaj od nas konsumenci. Z sukcesem wprowadzamy kolejne innowacyjne nowości asortymentowe.

Linia specjalności kawiarnianych Caffetteria Mokate pozwala w zaciszu domowym uzyskać napoje serwowane dotąd w kawiarni. Na czym jeszcze polega innowacyjność tego rozwiązania?

Dzięki kilkuletnim wysiłkom specjalistów Mokate udało nam się opracować kawy typu latte, które można przygotować bez użycia ekspresu. Dotąd zarezerwowane były wyłącznie dla kawiarni. Stworzyliśmy też np. linię cappuccino wyróżniającą się gęstą, kremową i białą pianką, którą uzyskaliśmy poprzez zastosowanie innowacyjnego procesu produkcji kawy. Co ważne, nasze latte czy cappuccino w niczym nie ustępują jakością produktom z renomowanych kawiarni. Innowacyjna w tym przypadku jest nie tylko mieszanka czy sposób przygotowania, ale cała koncepcja linii specjalności kawiarnianych Caffetteria Mokate. Klienci poszukują dziś nowości, oryginalnych smaków, ciekawych produktów. Coraz chętniej eksperymentują. To dla nich nieustannie pracujemy nad innowacjami.

Mokate dużą wagę przywiązuje do estetyki i funkcjonalności opakowań. Jakie znaczenie mają, Pana zdaniem, te czynniki przy wyborze kawy przez klienta w sklepie?

Innowacjom produktowym Grupy Mokate towarzyszy wyjątkowa dbałość o opakowanie, dostosowane perfekcyjnie do rynków, na które dany wyrób trafia. Oznacza to dbałość o każdy szczegół i o to, by nasze produkty były atrakcyjne również wizualnie. W dzisiejszych czasach właśnie opakowania są niezwykle istotne, dlatego też dokładamy wszelkich starań, by były one nowoczesne i innowacyjne. Klienci oczekują nie tylko smacznych produktów wysokiej jakości, ale także wyrobów, które atrakcyjnie prezentują się na sklepowych półkach. Takich, które przyciągną ich uwagę i zachęcą do kupna. Ich design musi być co najmniej tak samo dobry, jak w przypadku produktów zagranicznych. Z punktu widzenia producenta niezwykle istotne jest to, żeby produkty były charakterystyczne i zauważalne na tle całej masy różnych marek. Skuteczny marketing, rozwinięta sieć sprzedaży i doświadczony personel, pozwalają przekuć atuty produktów Mokate na ich wysoką sprzedaż.

Dziękujemy za rozmowę.