Sery Valbon, znajdujące się w ofercie Hochland, zainspirowane oryginalną, francuską recepturą produkowane są od 2000 r. w Polsce. Od samego początku przebojowo zdobyły polski rynek i zagościły w domach wielu konsumentów. Valbon to produkt idealny nie tylko na specjalne okazje, ale także na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. A może Valbon dobry będzie na Święta?
Orzeźwiająca quesadilla z serem pleśniowym Valbon, Tomasza Jakubiaka, kucharza i pasjonaty zdrowego gotowania.
Składniki:
8 tortilli o średnicy 23 cm
2 trójkąty sera Valbon Brie z suszonymi pomidorami!
250 g sera Hochland Premium Emmentaler Classic
2 zielone jabłka (najlepiej Grann Smith)
sok z jednej cytryny
pieprz świeżo mielony
świeża kolendra i łyżka listków
Sposób przygotowania:
Zielone jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić cytryną i wymieszać z pieprzem (ilość pieprzu zależnie od upodobań). Ser Valbon Brie z suszonymi pomidorami zetrzeć na grubych okach i podzielić na 4 kupki. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzeć na grubych okach i podzielić na 4 kupki. Na placku rozsypać jedną z czterech części żółtego sera Hochland Premium Emmentaler Classic, a na tym rozłożyć część jabłek, ser Valbon i świeżą kolendrę. Przykryć drugim plackiem. Quesadille smażyć na suchej patelni na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści, przewrócić quesadille na drugą stronę. Do quesadilli świetnie pasuje żurawina wymieszana z odrobiną soku z pomarańczy.