1 września 1927 r. w miejscowości Gossholz koło Lindenbergu, w południowych Niemczech powstała firma Hochland. Jej założyciele Georg Summer i Robert Reich początkowo skupili się na produkcji sera topionego. Pierwszym produktem Hochland był 2-kilogramowy blok sera topionego, który był krojony tylko w sklepach. Z czasem firma zaczęła się coraz bardziej rozwijać, dzięki kontraktom z takimi firmami, jak Aldi czy McDonald’s. Wejście na nowe rynki oraz kontynenty spowodowało, że aktualnie zatrudnia około 4400 pracowników w 8 krajach, także w Polsce. Dzisiaj Hochland to jeden z największych producentów serów w Europie, z takimi markami, jak Almette, Hochland, Grünländer, Patros, Valbrie, Valbon czy Gervais. Producent jest liderem rynku w Polsce, Rumunii i Rosji. Jak zaznaczył Prezes Zarządu Hochland SE, Peter Stahl: – Minione 90 lat Hochland stanowią udany początek podróży w nowe, niezmierzone obszary!