Wbrew pozorom we Włoszech nie zjada się największej ilości pizzy na świecie. Na pierwszym miejscu znajduje się Norwegia. Na drugim miejscu USA, a na trzecim Wielka Brytania. Włochy zajmują dopiero 5 pozycję w rankingu. W Polsce szacuje się, że prawie 75% Polaków je pizzę przynajmniej raz w miesiącu, a najpopularniejsze smaki to Margherita, Capriciosa i Pepperoni.
Najdroższą pizzę na świecie możemy dostać na zamówienie w restauracji Renato Viola w Salerno we Włoszech. Koszt takiej przyjemności to 12 tys. dolarów. Na pizzy znajdziemy trzy rodzaje kawioru, homara, rzadkie odmiany krewetek i mozzarelle. Samo ciasto przed nałożeniem dodatków musi leżakować aż 72 godziny. W cenie są także odwiedziny kucharza i sommeliera, którzy podają pizzę w domu klienta.
W Polsce według AVPN najlepszą pizzerią jest Zielona Górka z Pabianic. Nagroda ta przyznawana jest raz w roku. Pizzerie posiadające certyfikat AVPN na całym świecie (Associazione Verace Pizza Napoletana – Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy) mogą oddać jeden głos na wybrany lokal z tym samym certyfikatem (nie można głosować na siebie). Wyniki zostały ogłoszone w styczniu 2025 r. podczas targów SIGEP WORLD we włoskim Rimini. Zielona Górka znalazła się także w zeszłorocznym rankingu najlepszych pizzerii w Europie, gdzie zajęła 20. miejsce. Ponadto lokal uplasował się w gronie 100 najlepszych pizzerii na świecie według rankingu 50 Top Pizza World 2024.
Oprac. H. Handkowska
Źródło: pizzalove.pl.