8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania

Aktualności

8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania

08 listopada 2018

Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie i to z całą rodziną. Dlaczego? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na wiele godzin. Właśnie dlatego powinien być nieodłącznym elementem każdego ranka.

Poniżej pyszne pomysły od Lubelli na świętowanie każdego dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli!

Cynamonowy mus z jabłek z twarożkiem i płatkami

1 porcja:

jabłka – 2 duże

twarożek wiejski – 2 łyżki

płatki Lubella Miodo Kółka – 4 łyżki

orzechy włoskie – 2 sztuki

miód – 1 łyżeczka

cynamon – 1/2 łyżeczki

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Doprawić cynamonem oraz miodem, dodać drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać. Podawać z twarożkiem wiejskim oraz Miodo Kółkami.

 

Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami

4 porcje:

mleko migdałowe – 500 ml

chia – 7 czubatych łyżek

banan – 3 sztuki

cukier waniliowy – 2 łyżeczki

miód – do smaku

płatki Choco Kulki Lubella – do podania

płatki migdałowe –  do posypania

Mleko migdałowe lekko podgrzać, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz miodem do smaku i odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i wstawić na noc do lodówki. Po przebudzeniu chia wyjąć, a tuż przed samym podaniem rozgnieść banany z odrobiną soku z cytryny i przełożyć na wierzch. Podawać z płatkami migdałowymi, plasterkami banana oraz Choco Kulkami.

 

Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami

naleśniki:

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki mleka

2 jajka

łyżka oleju rzepakowego

 

masa do zapiekania:

0/5 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki płynnego miodu

 

dodatkowo:

szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki

8 łyżek kremowego twarożku

pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy

granat

Składniki na naleśniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem. Zwinąć i pokroić w plastry. Powstałe roladki ułożyć w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami wypełnić płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki. Mleko roztrzepać z jajkami oraz miodem. Zalać naleśniki. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe, posypane pestkami granatu.