5 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o lodach

Aktualności

5 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o lodach

10 czerwca 2016

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Proporcjonalnie do temperatury rośnie nasza chęć na lody. Warto dowiedzieć się więcej na temat ulubionych, niosących kojące ochłodzenie, słodkości.

Najwięksi smakosze lodów

W Europie najwięcej lodowych łakoci jedzą Skandynawowie – powyżej 10 l na osobę w ciągu roku. Dla porównania, ten wskaźnik w Polsce wynosi ok. 4 l na osobę w roku. Największymi miłośnikami lodów na świecie są mieszkańcy Nowej Zelandii (średnio 28 l na osobę w ciągu roku!), oraz Amerykanie (ok. 22 l).

Lody w wafelku

Lody znali już Chińczycy około 5 tysięcy lat temu. Przyrządzali je, miażdżąc owoce w miseczce wypełnionej pokruszonym lodem. W XIX zaczęto wytwarzać wafelki w kształcie rożka, w 1903 roku kulinarny „wynalazek” został opatentowany przez Włocha o nazwisku Marchioni. Od tej pory lody w rożku to najpopularniejsza forma podawania mrożonych przysmaków.

Lodowe rekordy

Największy lodowy deser zrobiono w 1985 roku w Kalifornii. Miał ok. 4 m wysokości, a do jego produkcji zużyto 16 tys. litrów lodów. Najdroższe lody na świecie wyceniono na 60 tys. dolarów, to lody wyprodukowane z topniejącego lodowca na Kilimandżaro.

Lody o smaku warzyw

W branży obserwuje się coraz silniejszy trend na nowe, nietypowe smaki. W niektórych lodziarniach można spróbować na przykład lodów marchewkowych czy czosnkowych. Japończycy z kolei przodują w produkcji nietypowych smaków, jak lody o smaku…wasabi, czarnego sezamu, czy fasoli. Najdziwniejszym smakiem na świecie pozostaną chyba jednak… lody o smaku kiszonych ogórków, które zostały stworzone specjalnie z myślą o kobietach w ciąży.  

Lody z witaminami

Polacy są otwarci na nowości. Chcą próbować niestandardowych połączeń, jednak pozostają przy tym, co najbardziej im smakuje. Dlatego wśród naszych propozycji na lato 2016 znalazło się sporo lodów sorbetowych o smaku owoców egzotycznych, jak Roller i Drill, a także lody Oshee Ice z witaminami i minerałami, które powstały we współpracy z popularną marką Oshee Vitamin – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral.