31 marca – Światowy Dzień Budyniu

31 marca – Światowy Dzień Budyniu

28 marca 2025

31 marca miłośnicy słodkich przekąsek będą mieli powód do świętowania – tego dnia przypada Światowy Dzień Budyniu.

Budyń jest deserem, który w Europie funkcjonuje w różnych wersjach i pod wieloma nazwami – we Włoszech jest to budino, w Hiszpanii budín, a we Francji boudin. W Polsce jest to wszystkim znany mleczny deser, który zyskał popularność w XIX wieku. To właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze przepisy, stanowiące bazę pod dzisiejsze budynie. Co ciekawe, początkowo budyń wcale nie był deserem! W XVII wieku przygotowywano go jako danie mięsne – na bazie mleka, ryżu, drobiu lub ryby – i serwowano głównie arystokracji. Dopiero później stał się słodkim przysmakiem. Obecnie budyń to nie tylko szybka przekąska, ale także niezastąpiony składnik wielu  potraw i deserów.

oprac. H. Handkowska

fot. pixabay.com.pl