30 maja – Światowym Dniem Soku

Aktualności

30 maja – Światowym Dniem Soku

28 maja 2015

Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? Bo sok to wyrób w pełni naturalny. To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik. Sok to doskonała forma na dostarczenie organizmowi tak ważnych dla niego porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach i w każdej sytuacji.

– Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, sztucznych barwników, czy syntetycznych aromatów. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia.

Powyższe stwierdzenie potwierdzają autorytety w dziedzinie żywienia, m.in. Światowa Organizacja Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia. Ponieważ soki zostały wykonane z warzyw i owoców, ich wartość odżywcza jest bardzo zbliżona do produktów wyjściowych. Dlatego szklanka soku dziennie to prosta i wygodna forma na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji, takich jak witaminy, mikro- i makroelementy i innych  substancji odżywczych oraz błonnika czy antyoksydantów – opóźniających procesy starzenia. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie te substancje czerpane z SOKÓW są bardzo dobrze przyswajane przez organizm dzieci i dorosłych i są dużo bezpieczniejszą formą ich dostarczenia, niż uzupełnianie braków suplementami diety.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków dziennie powinniśmy dostarczać do organizmu min. 1,5 litrów płynów z różnych źródeł. Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce w blisko 80%-90% składają się z wody. A ponieważ SOK to produkt naturalny, wykonany z warzyw lub owoców, również jest doskonałym źródłem uzupełnienia płynów w organizmie.

Sok to doskonałe uzupełnienie posiłków o porcję warzyw lub owoców, ale też idealna przekąska w ciągu dnia. Kiedy pić sok, to już zależy od indywidualnych upodobań. Warto o nim pomyśleć podczas śniadania, które często z uwagi na poranny pośpiech składa się głównie z pieczywa, wędliny lub serka. Wypicie szklanki soku sprawia, że ten podstawowy posiłek staje się dużo bogatszy w tak potrzebne przez cały dzień substancje odżywcze. Porcja soku to również doskonała przekąska, kiedy nie zawsze jest możliwość zjedzenia warzyw lub owoców w tradycyjnej formie.

Źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków