23-24.09 Festiwal Lokalnego Jedzenia na Andersa

Detal/Hurt

23-24.09 Festiwal Lokalnego Jedzenia na Andersa

21 sierpnia 2023

Ideą festiwalu jest promowanie lokalnego jedzenia. Jest to ważne zarówno z punktu widzenia wspierania lokalnych producentów, jak i korzystania z produktów świeżych, sezonowych i charakterystycznych dla naszych okolic.

Podlaski rynek food trucków ma bardzo duży potencjał. Podlasianie pokochali street food, a moda na tego typu gastronomię zadomowiła się u nas już na stałe, co potwierdza coraz większa liczba food trucków na Giełdzie. To odzwierciedla nowe nawyki żywieniowe ludzi. Każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu, czy jest na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.

Eko Centrum Giełda na Andersa wraz z Mariuszem Kisielem (pasjonatem kulinariów, finalistą  10 edycji programu MasterChef, właścicielem Master Truck by Mariusz Kisiel, w którym na co dzień przygotowuje wysokiej jakości dania street food) zapraszają na dwudniowy Festiwal Lokalnego Jedzenia:

-Choć pochodzę z Dolnego Śląska to jestem zauroczony Podlasiem oraz regionalną kuchnią. Bardzo ważna jest dla mnie możliwość współpracy z właścicielami mobilnych kuchni. Jednym z moich marzeń jest stworzenie podlaskiego street food na wysokim poziomie, którego głównym celem jest szybkie i smaczne jedzenie na bazie lokalnych produktów, łatwo dostępne dla każdego, w atrakcyjnej cenie – mówi Mariusz Kisiel.

Podczas Festiwalu, w piknikowej atmosferze będzie można spróbować tradycyjnych lokalnych dań m.in. wyśmienitą babkę ziemniaczaną przygotowaną przez Podlaski Kąsek oraz wyselekcjonowanych pod względem jakości dań street food –burgera w wykonaniu Vice MasterChefa ( wpisanego na liście Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego), czy tradycyjnego dania kuchni tatarskiej – czebureków. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów z Podlasia.

Na Festiwalu pojawią się także lokalni piwowarzy produkujący piwo rzemieślnicze – m.in. podlaski Browar Biały oferujący unikatowe piwa sezonowe oraz wyjątkowe piwa specjalne, wielokrotnie nagradzane na festiwalach piw kraftowych. Zagoszczą wystawcy z serami – Serowar Sokólski produkujący sery kozie, Food Truck Serobus z pysznymi serami z mleka krowiego, koziego i owczego oraz syropami na bazie miodów.

Nie zabraknie także ciekawych atrakcji dla dzieci.

Food Tracki oraz wystawcy czekają na Was na placu Giełdy ul.Andersa 40 (przy dawnej Myjni)
23.09 (sobota) w godz.10.00-18.00
24.09 (niedziela) w godz.08.00-16.00

Patronat honorowy nad Festiwalem objęli Prezydent Miasta Białegostoku oraz Wojewoda Podlaski.

*artykuł zewnętrzny*