21 maja – Międzynarodowy Dzień Herbaty

Aktualności

21 maja – Międzynarodowy Dzień Herbaty

Międzynarodowy Dzień Herbaty, obchodzony 21 maja, to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na rosnące znaczenie herbaty w sektorze FMCG. Ten uniwersalny i stale rozwijający się segment obejmuje dziś nie tylko klasyczne mieszanki, ale także herbaty funkcjonalne, bio, premium oraz gotowe napoje RTD (ready-to-drink), które dynamicznie zyskują na popularności.

ONZ ustanowiła to święto, by promować zrównoważony rozwój w łańcuchu dostaw oraz zwiększać świadomość konsumencką. Dla producentów i detalistów to także impuls do wdrażania innowacji i budowania lojalności poprzez odpowiedzialne marki, autentyczne historie pochodzenia i transparentność.

Z okazji Dnia Herbaty warto przyjrzeć się preferencjom konsumentów, które coraz częściej kierują się w stronę zdrowia, naturalności i jakości – a także odpowiedzieć na nie odpowiednim asortymentem.