20 maja br. w Warszawie odbył się konkurs World Class

20 maja br. w Warszawie odbył się konkurs World Class

Barmanki i barmani zmierzyli się w kwalifikacjach do konkursu barmańskiego – World Class Poland 2024. Redakcja “Poradnika Handlowca” oraz “Poradnika Restauratora” była obecna na wydarzeniu. 

Już po raz dziewiąty DIAGEO RESERVE, organizator konkursu World Class, wyłonił dwanaścioro barmanów i barmanek z całej Polski. Wśród nich są doświadczeni barmani, uczestnicy konkursu z ubiegłych lat oraz adepci. Reprezentują koktajlbary w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. W szranki stanęły 3 kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem.

W jury zasiadły globalne gwiazdy sceny koktajlowej: Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022, Jenna Ba (Diageo Global Brand Ambassador, Tanqueray), Ervin Trykowski (Diageo Global Brand Ambassador, The Singleton) oraz Rafał Ciesielski (polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar oraz Bar School).

W trakcie eventu serwowano m.in. bezalkoholowe drinki, można było też spróbować wspaniałych dań serwowanych przez kucharzy Intercontinental m.in. Rafała Zajączkowskiego.

Obok pojedynku czołowych polskich barmanów dla gości przygotowano też drink niespodziankę serwowany przez tajemnicza rękawiczkę skrytą w zaroślach.

Zwycięzca lub zwyciężczyni warszawskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2024 wyjedzie we wrześniu br. Szanghaju (Chiny). Tam w globalnym finale zmierzy się z blisko 60 największymi barmańskimi talentami na świecie.

źródło: Poradnik Handlowca