Expo Sweet w Warszawie to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Potrwają do 19 lutego. Wydarzenie to co roku przyciąga zarówno profesjonalistów, jak i miłośników branży.
W drugi dzień targów odbyły się pokazy mistrzów cukiernictwa, a także liczne degustacje, prezentacja, a także spotkania z ekspertami. Natomiast jutro do rywalizacji przystąpią uczestnicy zakwalifikowani do udziału w Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru. Temat mistrzostw brzmi: „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”, a pula nagród to ponad 17 tys. zł.
W środę rywalizować będą uczniowie podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Temat przewodni to „1000 lecie Korony Polskiej”. Celem konkursu jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów.
Poradnik Handlowca uczestniczył w tym wydarzeniu.
Oprac i fot. H. Handkowska