W 2025 r. Światowy Dzień Bezy przypada 12 lutego. Beza to słodki wyrób cukierniczy przyrządzany z masy białek jaj i cukru, pieczony w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami.
Bezy, jako ciastka, często podawane są bez dodatków, występują wówczas najczęściej w postaci małych, nieregularnych stożków. W zależności od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz stopnia ostudzenia, bezy w środku są kruche (wysoka temp.) bądź lekko ciągliwe (niska).
W cukiernictwie najczęściej rozróżniane są trzy rodzaje bez: francuskie – sporządzane na zimno, włoskie – sporządzane z zaparzaniem czy szwajcarskie – sporządzane na ciepło.
Bezy włoska i szwajcarska są znacznie sztywniejsze od francuskiej i dobrze zachowują kształt.
Drobne bezy w formie ciasteczek nazywane są często bezikami.
Oprac. H. Handkowska
fot. pixabay.com.pl