Od 2013 r. sieć sklepów przekazała lokalnym oddziałom Federacji Polskich Banków Żywności już ponad 1000 ton produktów. To ilość wystarczająca do przygotowania 2 milionów posiłków.
Do Banków Żywności trafiają owoce, warzywa i pieczywo. Każdego dnia przedstawiciele lokalnych Banków Żywności odbierają produkty z 75 hipermarketów. Żywność ta wykorzystywana jest do przygotowywania posiłków dla współpracujących z Bankami organizacji, jak domy samotnych matek czy świetlice dla ubogich dzieci.
Inicjatywa Tesco to ważny element programu walki z marnowaniem żywności i ograniczania jej strat. Dzięki współpracy z Bankami Żywności, pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia, jest przekazywana najbardziej potrzebującym.
„Marnowanie jedzenia, podczas gdy w Polsce żyje niemal 3 miliony osób w skrajnym ubóstwie, jest paradoksem. Prawo nie jest już przeszkodą dobroczynności, jednak handlowcy nadal mają wybór między utylizacją żywności a przekazaniem jej na cele charytatywne. Cieszymy się, że jedna z największych sieci handlowych w Polsce razem z Bankami żywności rozpoczęła dobroczynną rewolucję. Banki Żywności posiadają profesjonalną infrastrukturę zapewniającą bezpieczeństwo żywności. Jesteśmy w stanie nawet w ciągu 2 dni przekazać produkty spożywcze najuboższym. Chcemy podziękować sieci handlowej Tesco, która wybrała dobroczynność zamiast utylizacji! Liczymy na dalszą owocną współpracę” – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
„Ta inicjatywa może być świetnym przykładem współpracy biznesu i organizacji pozarządowej. Wspólnie zmniejszamy skalę zjawiska marnowania żywności, a równocześnie wspieramy tych, którzy naszej pomocy potrzebują najbardziej. Gorąco zachęcam wszystkich polskich detalistów do podejmowania podobnych inicjatyw w tym zakresie” – dodał Adam Manikowski, dyrektor zarządzający Tesco w Polsce.
Tesco było pierwszą siecią w Polsce, która rozpoczęła przekazywanie produktów już w październiku 2013 roku. Dziś żywność przekazuje 75 największych hipermarketów, zaś liczba sklepów współpracujących z Bankami Żywności ma być stopniowo powiększana także o mniejsze placówki.