warzywa

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

W lutym zazwyczaj obserwuje się wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych na Rynku Hurtowym Bronisze o tej porze roku.

Od pewnego czasu obserwuje się nowe trendy żywieniowe. Jednym z nich jest powrót do zapomnianych warzyw. Do tej grupy można zaliczyć między innymi : topinambur, kard, salsefię, boćwinę, rzepę i brukiew oraz skorzonerę.

Według danych GUS, krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca 2018 r. do października 2018 r. zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33% rok do roku, czyli bardziej niż wskazywałyby na to zmiany po stronie produkcji surowca.

Powoli mija trudny dla wszystkich grup towarowych sezon uprawowy. Upały, susza, gradobicia, klęska urodzaju w sadach to niektóre z plag. Jedynie wiosenne przymrozki oszczędziły rolników w tym roku, ale i w tym przypadku wywołały negatywny skutek – nadprodukcja jabłek i niskie ceny. Z kolei od upałów ucierpiały warzywa spod osłon.

Cena kilograma pietruszki kształtuje się przeważnie na poziomie maksymalnie 5-6 zł. Teraz, ze względu na niewielką podaż osiąga nawet 9 zł za kilogram. Wysoka cena może spowodować, że w przyszłym roku wystąpi nadprodukcja.

Zaczyna się sezon na szparagi. Przez większość czasu popyt przewyższa podaż, więc producenci nie muszą martwić się o ceny. Dodatkowo spożycie szparagów z roku na rok zwiększa się.

Sprawa Oksany Kharchenko, pracującej dla jednego z dostawców Lidla, nabiera coraz większego rozgłosu. Po zainteresowaniu mediów zorganizowano zbiórkę pieniędzy dla poszkodowanej, aktualnie przebywającej w szpitalu MSW w Poznaniu. Oświadczenie wydał też pracodawca Ukrainki, który zamierza pokryć koszty jej leczenia i rehabilitacji.

Fresh Market 2017 to spotkanie dostawców świeżych owoców i warzyw z kupcami reprezentującymi sieci handlowe. Tegoroczna, Jubileuszowa X-Edycja, odbędzie się 21 września w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. 

Poselski projekt, dotyczący potrzeby zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia został skierowany do czytania w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Podstawowym celem zmian jest umożliwienie rolnikom sprzedaży swoich produktów na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, a zatem do sklepów, stołówek jak również restauracji.

Strony

X