Advertisement

Mięso

Od III kwartału 2017 r. unijny rynek wieprzowiny pozostaje w spadkowej fazie cyklu. Wynika to z silnej odbudowy pogłowia trzody chlewnej wśród kluczowych producentów wieprzowiny w UE, przy jednoczesnym osłabieniu światowego popytu na wieprzowinę, w szczególności w Chinach. Choć widać już stopniowe dostosowanie rynku po stronie produkcji, odwrócenie trendu spadkowego nastąpi – według prognoz analityków – dopiero w I kwartale 2020 r.

W Stanach Zjednoczonych nawet 80% wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia. Problem może rozwiązać „czyste mięso” wyprodukowane w laboratorium z pobranych komórek zwierząt. Eksperci oceniają, że wkrótce może to zrewolucjonizować światowy system żywnościowy.

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące wysokości produkcji zwierzęcej w 2017 r. W większości kategorii zanotowano wzrost w stosunku rocznym. W ubiegłym roku wyprodukowano m.in.: 13304,6 mln litrów mleka oraz 10998,2 mln sztuk jaj kurzych.

Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka). Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty sprzedawane w 70 z nich. Stanowi to 41,7 proc. 

Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Konsumpcja wołowiny w Polsce jest niska - to jedynie około 2 kg na osobę.

Rosyjskie embargo na polską żywność powinno w krótkiej perspektywie poprawić wyniki polskich zakładów przetwórczych. Dzięki niskim cenom mięsa wzrosną ich zyski.

Pierwszy warszawski sklep mięsno-wędliniarski rodzinnej firmy Kiszeczka z Karczewa otwarto uroczyście 1 października w dzielnicy Ursynów-Kabaty. Zaproszonych gości witali współwłaściciele Kiszeczki – bracia Paweł i Marek Trzaskowscy. Na uroczystości zabrakło wprawdzie seniora rodu, Witolda Trzaskowskiego, dzięki któremu rodzinna firma po roku 1989 zaczęła się prężnie rozwijać, ale mocno wspierał synów przy realizacji nowego projektu, jakim jest sklep w Warszawie.

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował w piątek, że Polska od dawna przygotowuje się do ewentualnego nałożenia przez Rosję embarga na polskie mięso. „Nie wiemy, co nas czeka ze strony Rosji” - zaznaczył.

W 2013 r. sprzedaliśmy do USA 12 tys. ton mięsa i jego przetworów, liczymy, że Amerykanie zwiększą import - powiedział w poniedziałek podczas seminarium prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański.

Od kilku miesięcy na rynku dostępne są wysokiej jakości produkty drobiowe nowego typu. To wynik rozszerzenia asortymentu wyrobów spożywczych, oferowanych w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP).

X