jabłka

„Polska jabłkiem stoi!”. I choć same w sobie są przepyszną przekąską, odpowiednio przygotowane nie mają sobie równych zwłaszcza w szarlotce, tarcie i cieście francuskim. Wykorzystując to narodowe dobro i polskie surowce, Stovit rozbudowuje portfolio gotowych farszy o Jabłka prażone z nutą orzecha laskowego i… Rabarbar. Zwłaszcza druga propozycja to nowe gotowe nadzienie domowych wypieków. Wystarczy otworzyć słoik, wyłożyć zawartość na ciasto i zapiec. To rozwiązanie zwłaszcza dla zabieganych, świadomych konsumentów, którzy doceniają polskie dobrej jakości produkty i kuchnię rodem z ich lat dzieciństwa.

Mimo spadku produkcji jabłek w kraju i wzrostu ich cen, utrzymuje się wysokie tempo sprzedaży tych owoców do Egiptu.

Z danych WAPA wynika, że zapasy jabłek w wybranych krajach Unii Europejskiej na początku listopada były zbliżone do tych przed rokiem, przy dość wyraźnym zróżnicowaniu dynamiki w poszczególnych państwach. 

Jestem absolutnie przekonany, że Polska, kraj o bardzo dużej produkcji jabłek pozostanie znaczącym graczem na tym rynku – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji pt. „Polskie jabłka i cydr – nowe wyzwanie”.

Sukcesem zakończyły się starania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Ambasady RP w Bangkoku o otwarcie rynku Tajlandii dla polskich jabłek.

W zeszłym roku liczba promocji jabłek w gazetkach była prawie dwukrotnie większa niż rok wcześniej. Natomiast średnia cena promocyjna spadła zaledwie o 3 gr/kg. Co ciekawe, dwa lata temu była ona najniższa w supermarketach, a w ubiegłym roku – w convenience. W latach 2017-2018 najdrożej było w dyskontach. Niektórzy eksperci zauważają, że w tym sezonie wartość rynkowa jabłek jest dramatycznie niska, a zapasy pozostają duże. To efekt obfitych zbiorów. Dlatego sieci mogą organizować promocje według własnych zasad, nawet bez stosowania wielkich obniżek.

Na początku stycznia 2019 r., zgodnie z danymi WAPA (The World Apple and Pear Association), zapasy jabłek w Polsce wynosiły 1,474 mln t, co oznacza wzrost o 73% rok do roku wobec +64% rok do roku w grudniu 2018 r. Jednocześnie był to poziom rekordowy – o 13% wyższy w porównaniu do roku 2016, w którym zanotowano poprzedni rekord.

Według danych Eurostatu Egipt był największym odbiorcą jabłek z Polski w pierwszych 5 miesiącach sezonu 2018/19. Od lipca do listopada 2018 r. wyeksportowano tam 36 tys. t jabłek, tj. 7,5-krotnie więcej niż przed rokiem. Wzrost sprzedaży polskich jabłek do tego kraju jest wynikiem poprawy konkurencyjności cenowej tych owoców z punktu widzenia egipskich odbiorców.

Produkcja jabłek w Chinach w aktualnym sezonie jest znacznie niższa niż w poprzednim – o około 30%. Z powodu złych warunków pogodowych na początku roku ceny chińskich jabłek znacznie wzrosły, niektóre odmiany nawet podwoiły swoją cenę w porównaniu do ubiegłego roku. Taka sytuacja okazuje się pomyślna dla polskich producentów jabłek.

Mniejsza produkcja w Chinach i dodatkowe cła ograniczają import chińskiego zagęszczonego soku jabłkowego przez USA. Chiny od lat są największym dostawcą koncentratu soku jabłkowego do USA, a wahania w handlu tym produktem na linii USA-Chiny mają wyraźne przełożenie na rynek europejski. Dla producentów europejskich wzrost sprzedaży do USA jest szansą na podwyżki cen koncentratu.

Strony

X