branża winiarska

Import wina do Polski systematycznie rośnie. W ciągu zaledwie kilku lat jego wartość niemal się podwoiła. Wśród dostawców wina dominują Włochy – w 2018 r. wyeksportowali do Polski wina za blisko 65 mln euro. Większość stanowią gatunki czerwone, a co trzecia butelka to wino musujące, zwłaszcza prosecco. Polacy coraz chętniej sięgają po te z wyższej półki. O ile sprzedaż segmentu ekonomicznego stoi w miejscu, o tyle wina premium notują nawet 20% wzrost sprzedaży.

Sprzedaż wina w ubiegłym roku rosła w tempie 7%. Najwięcej zyskały prosecco oraz cava. Klienci coraz częściej zainteresowani są także winami rodzimej produkcji. Największą barierą dynamiczniejszego rozwoju pozostaje jednak wysoka cena.

Wina brokatowe zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów. Według danych CMR ich sprzedaż w grudniu 2018 r. wzrosła w stosunku rocznym o 70%. Wynika to w dużej mierze ze wzrostu zainteresowania producentów tym trunkiem, co skutkuje obniżką cen.

Na świecie wypija się rocznie 370 mln butelek prosecco – białego wina musującego produkowanego w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Wzrost produkcji powoduje jednak erozję gleby. Badania Uniwersystetu Padwy wykazały, że uprawa winogron jest zbyt inwazyjna.

Znaczące inwestycje, spektakularne przejęcia i nowości produktowe. Tak wyglądają tegoroczne plany firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To będzie intensywny czas, bo konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. W ubiegłym roku znacząco zmienili swoje zachowania zakupowe.

Choć na razie produkcja wina gronowego w Polsce to zaledwie ułamek procenta wszystkich wytwarzanych nad Wisłą win, producenci i dystrybutorzy wierzą w przyszłość tego segmentu rynku. Polskie winnice mają szansę stać się dobrym jakościowo producentem win białych i musujących – ocenia Polska Rada Winiarstwa.

Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie o 2,7% w stosunku rocznym, osiągając wartość 41,5 mln hl – oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym.

Jeszcze dekadę temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, łączna powierzchnia upraw przekroczyła 330 hektarów, a produkcja wina – 5,2 tys. hektolitrów. Polskie wino cenione jest za charakterystyczny smak i kwasowość. Z trunkami europejskimi Polska może konkurować winem lodowym produkowanym z winogron zamarzniętych na krzewach. Zdaniem ekspertów wkrótce Polska może stać się poważną konkurencją dla winiarskich potęg.

Z danych Międzynarodowego Instytutu Badawczego Wina i Alkoholi (International Wine & Spirits Research; IWSR) wynika, że rośnie zainteresowanie klientów winami pochodzącymi z ekologicznych winnic. Dynamika wzrostu tej kategorii ma kształtować się na poziomie ponad 9% rocznie.

Wino produkowane jest w regionach winiarskich, z których zostaje przywiezione przez importerów. Drogę tę przebywa w dwojaki sposób. Może zostać zabutelkowane już na miejscu lub przetransportowane w dużych zbiornikach do kraju, w którym nastąpi rozlew do butelek. Obiegowa opinia mówi, że wina butelkowane w kraju pochodzenia są lepszej jakości, co nie zawsze okazuje się prawdą.

Strony

X