branża winiarska

Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Europejskie stowarzyszenia reprezentujące sektor napojów alkoholowych przedstawiły europejskiemu komisarzowi ds. zdrowia V. Andriukaitisowi propozycję dokumentu samoregulującego zakres przekazywania informacji o składnikach i wartościach odżywczych napojów alkoholowych.

Rynek alkoholi jest dynamiczny, a zapotrzebowanie na wyroby regionalne, autentyczne i wysokiej jakości, to jeden z najsilniejszych trendów rynku spożywczego w Polsce i Europie. Branża spirytusowa w kraju jest istotnym elementem polskiej gospodarki. Rośnie sprzedaż wina, piwa regionalnego, wódki premium i whisky. Polacy coraz częściej sięgają również po droższe wina.

27-28 października br. w warszawskim EXPO XXI odbędą się targi branży winiarskiej i oliwnej. Udział w nich zapowiedzieli wystawcy z 16 krajów świata.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce. Dnia 15 września br. członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce.

X