Piwne podsumowanie 2019 r.

Aktualności

Piwne podsumowanie 2019 r.

08 stycznia 2020

  • #branża piwowarska
  • #piwo
  • #piwo kraftowe

2457 nowych piw rzemieślniczych, regionalnych, koncernowych, z minibrowarów oraz kontraktowych pojawiło się w ubiegłym roku na polskim rynku. Spośród nich 954 było z dodatkami, głównie owoców. W 2019 r. wystartowało również 47 nowych browarów – wynika z piwnego podsumowania roku dokonanego przez portal Piwna Zwrotnica.

Najwięcej, spośród niemal dwóch i pół tysiąca ubiegłorocznych premier zostało uważonych w stylu Ipa (767 piw) i Stout (297). Na kolejnych miejscach pod względem popularności znalazły się Sour Ale (268), Pale Ale (261) oraz Pszeniczne (169).

Średnia zawartość alkoholu wyniosła 6,2%. W zestawieniu znalazły się zarówno piwa bezalkoholowe, jak i mające 14% (najwyższa wartość z piw niewymrażanych) oraz 27% (najwyższa wartość z piw wymrażanych).

Najwięcej nowych piw zostało uważonych w województwach mazowieckim (16,4%), śląskim (16,2%) oraz małopolskim (10,7%).

245 piw poddano procesowi leżakowania. Najwięcej piw typu Barrel Aged leżakowało w beczkach po Bourbonie (97), whisky (37), czerwonym winie (34) oraz rumie (30). 14 piw leżakowało w dwóch beczkach, a jedno w aż trzech.

Zainteresowaniem browarów cieszyły się dodatki. W 2019 r. uwarzono 954 piwa z dodatkami. Najpopularniejsze (51,5%) to owoce i warzywa, a wśród nich cytrusy, marakuja, pomarańcza, malina i wiśnia. Na dalszych miejscach znalazły się przyprawy (17,7%), jak kolendra, wanilia i sól, herbata/kawa/kakao (10,4%) oraz bakalie/miody (9,2%).

Coraz więcej browarów decydowało się na rozlew swoich piw do puszek. W 2019 r. swoje piwa zapuszkowało około 13 browarów.

Źródło: Piwna Zwrotnica

Foto: Pixabay