Imieniny Sera Džiugas

Kampanie

Imieniny Sera Džiugas

08 maja 2019

  • #Dziugas
  • #ser

Dnia 3 maja br. w Telsze na Litwie odbyły się 17. imieniny Sera Džiugas, w czasie których przeprowadzana była degustacja wszystkich gatunków sera. Dni Džiugasa obchodzone są co roku, w każdy pierwszy piątek maja. Wtedy rozpoczyna się sezon na produkcję sera Džiugas, produkowanego jedynie z mleka od krów wypasanych na letnich łąkach.

Zgromadzeni goście wzięli udział w ocenie długodojrzewających serów Džiugas produkowanych przez przedsiębiorstwo Žemaitijos pienas, które jest wiodącym producentem nabiału na Litwie. W składzie komisji oceniającej, oprócz przedstawiciela redakcji Poradnika Handlowca znaleźli się także goście z siedmiu państw. Mieli oni okazję poznać szczegóły procesu technologicznego sera Džiugas , który za wyjątkowy smak, jakość i oryginalne opakowanie otrzymał 54 nagrody międzynarodowe.

Firma Žemaitijos pienas w swojej ofercie posiada sery Džiugas o różnych okresach dojrzewania: 12, 18, 24 ,36 ,60 , 100 i 120 miesięcy. Przez gości najlepiej oceniony został ser dojrzewający 120 miesięcy – to limitowana linia, której kontyngent produkcyjny wynosi jednie 55 kręgów.