Jesteś tutaj

Ruszyła rejestracja na konferencję Plant-Powered Perspectives 2019

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa – według badań zrealizowanych na zlecenie kampanii RoślinnieJemy już 57,8 % deklaruje ograniczenie jego spożycia, a 73% chce zastąpić je roślinnymi alternatywami, jeśli tylko będą one zdrowe, pełne smaku i przystępne cenowo. Przyszłości branży spożywczej dotyczyła będzie kolejna edycja konferencji Plant-Powered Perspectives.

Wydarzenie odbędzie się 3 i 4 października w Warszawie. Kierowane jest przede wszystkim do przedstawicieli branży HoReCa i FMCG – producentów, dystrybutorów żywności, restauratorów i firm cateringowych – także tych, którzy dopiero planują wejście w kategorię produktów roślinnych.

– Rok 2019 to czas dynamicznego rozwoju kategorii roślinnych alternatyw mięsa i nabiału. Rosnąca popularność fleksitarianizmu i zainteresowanie bardziej świadomym odżywianiem to sygnały, których nie sposób już  ignorować. Firmy, które już dzisiaj dopasowują swoją ofertę do zmieniających się potrzeb konsumentów to liderzy rynku spożywczego jutra – twierdzi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy.

Wśród prelegentów tegorocznej edycji Plant-Powered Perspectives znaleźć można m.in. Karolinę Kubarę – współwłaścicielkę marki Dobra Kaloria, Martę Dymek – kucharkę i autorkę najpopularniejszego w Polsce roślinnego bloga kulinarnego, a także przedstawicieli najciekawszych start-upów produkujących alternatywy mięsa, jak HEURA Foods for Tomorrow, czy Finless Foods – firmy, która hoduje mięso ryb w sposób komórkowy.

W ramach konferencji odbędą się także zajęcia praktyczne, np. prowadzony przez przez prawników z Centrum Prawa Żywnościowego warsztat „Alternatywy mięsa i nabiału a obostrzenia w nazewnictwie”.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 3-4 października w przestrzeni “Myśliciele i Rzemieślnicy. Dom Innowacji Społecznych w Warszawie”. Bilety dostępne są pod tym linkiem: https://roslinniejemy.org/konferencja

Kategoria: 

Podobne artykuły

Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.

Data wydarzenia: 
2018-06-15

15-16 czerwca br. w hotelu „Gołębiewski” w Wiśle franczyzowa sieć detaliczna Rabat Detal organizuje dla swoich franczyzobiorców oraz współpracujących z siecią producentów targi handlowe. Sieć liczy już ponad 1100 sklepów, działa w trzech formatach: sklepy monopolowe, ogólnospożywcze i convenience. 

X