Jesteś tutaj

Otwarte warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”

16 października na całym świecie, od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Z tej okazji Bank Żywności SOS i Muzeum dla Dzieci zorganizowały wyjątkowe warsztaty „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” Odbyły się one w niedzielę 15 października w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. W programie znalazły się bezpłatne zajęcia edukacyjne o niemarnowaniu żywności z Doradcą Kulinarnym Nestlé Jerzym Pasikowskim.

Na odwiedzających muzeum czekało wiele niespodzianek. Odbyły się otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadził znany szef kuchni Jerzy Pasikowski. Podczas dwugodzinnego spotkania dzieci i ich rodzice mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób można wykorzystać pozostałe po wcześniejszych posiłkach resztki jedzenia, przygotowując proste i ciekawe dania.

Oprócz warsztatów na miejscu można było obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce. W dniu obchodów Światowego Dnia Żywności wyświetlany jest film “Była sobie żywność”.

Oficjalny partnerem wydarzenia jest firma Nestlé, od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. 

Kategoria: 

Podobne artykuły

Centrum Badawcze Nestlé oraz Nestlé Nutrition Institute od ponad 50 lat prowadzą badania nad mlekiem kobiecym i karmieniem piersią. Firma Nestlé bazując na zdobytej wiedzy wprowadziła na rynek mleka modyfikowane, które mają zbliżone do mleka naturalnego właściwości. 

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytnej, Chynowa oraz Koła. 

X