Jesteś tutaj

Otwarte warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”

16 października na całym świecie, od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Z tej okazji Bank Żywności SOS i Muzeum dla Dzieci zorganizowały wyjątkowe warsztaty „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” Odbyły się one w niedzielę 15 października w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. W programie znalazły się bezpłatne zajęcia edukacyjne o niemarnowaniu żywności z Doradcą Kulinarnym Nestlé Jerzym Pasikowskim.

Na odwiedzających muzeum czekało wiele niespodzianek. Odbyły się otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadził znany szef kuchni Jerzy Pasikowski. Podczas dwugodzinnego spotkania dzieci i ich rodzice mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób można wykorzystać pozostałe po wcześniejszych posiłkach resztki jedzenia, przygotowując proste i ciekawe dania.

Oprócz warsztatów na miejscu można było obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce. W dniu obchodów Światowego Dnia Żywności wyświetlany jest film “Była sobie żywność”.

Oficjalny partnerem wydarzenia jest firma Nestlé, od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. 

Kategoria: 

Podobne artykuły

W 2015 r. statystyczny Polak wypił 131 litrów wody butelkowanej. To o 4,6 litra więcej niż w 2014 roku (Zenith, konsumpcja wody per capita, 2015), ale wciąż za mało wobec spożycia zalecanego przez dietetyków. Z okazji Światowego Dnia Wody Nestlé jak co roku organizuje szereg działań propagujących właściwe nawodnienie organizmu oraz ekologiczne postawy zaszczepiane od najmłodszych lat. W szkołach podstawowych w całej Polsce 78 wolontariuszy – pracowników Nestlé poprowadzi lekcje o wodzie.

Firma Nestlé zobowiązała się do zmniejszenia ilości cukru w swoich produktach w Europie o 18 tys. ton, co odpowiada 5 mld kostek cukru. Swoje założenie zamierza zrealizować do 2020 r. W przełożeniu produkty Nestlé w Europie będą miały średnio o 5% mniej cukru niż obecnie. 

X