Jesteś tutaj

Otwarte warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”

16 października na całym świecie, od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Z tej okazji Bank Żywności SOS i Muzeum dla Dzieci zorganizowały wyjątkowe warsztaty „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” Odbyły się one w niedzielę 15 października w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. W programie znalazły się bezpłatne zajęcia edukacyjne o niemarnowaniu żywności z Doradcą Kulinarnym Nestlé Jerzym Pasikowskim.

Na odwiedzających muzeum czekało wiele niespodzianek. Odbyły się otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadził znany szef kuchni Jerzy Pasikowski. Podczas dwugodzinnego spotkania dzieci i ich rodzice mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób można wykorzystać pozostałe po wcześniejszych posiłkach resztki jedzenia, przygotowując proste i ciekawe dania.

Oprócz warsztatów na miejscu można było obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce. W dniu obchodów Światowego Dnia Żywności wyświetlany jest film “Była sobie żywność”.

Oficjalny partnerem wydarzenia jest firma Nestlé, od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. 

Kategoria: 

Podobne artykuły

Nestlé i Ashoka ogłosiły start konkursu Nestlé „Nagroda w dziedzinie Tworzenia Wspólnej Wartości.” Całkowita pula nagród wynosi 500 000 CHF. Zgłoszenia przyjmowane są do 31 października br.

Nestlé przejęło większościowy pakiet udziałów w Terrafertil, spółce sprzedającej naturalne, organiczne produkty roślinne i zdrowe przekąski. Ruch ten rozszerzył obecność Nestlé w szybko rozwijającej się kategorii w Ameryce Łacińskiej, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

X

Przeczytaj również