Jesteś tutaj

14. Spotkania z Filmem Górskim: ruszyła sprzedaż karnetów

Data wydarzenia: 
2018-08-30
Nazwa: 
14.Spotkanie z Filmem Górskim
Adres: 
Zakopane

W dniach 30 sierpnia – 2 września w Zakopanem odbędzie się 14. edycja festiwalu Spotkania z Filmem Górskim. W ramach festiwalu poza filmami pokazywanymi w kinie Sokół można będzie spotkać się z wybitnymi wspinaczami, alpinistami, himalaistami, ratownikami TOPR, lekarzami, filmowcami oraz autorami książek. Odbędą się także zawody biegowe – Bieg Przedni, spotkania z blogerami – BloGÓRsfera, a także Akademia Górska, w ramach której zorganizowane zostaną warsztaty wspinaczki, pierwszej pomocy, nawigacji i wiele innych.

W programie najważniejszej, filmowej części festiwalu zobaczymy premierowo liczne filmy dokumentalne poruszające tematy związane z górami.

W dniach 1-2 września odbędzie się druga edycja Akademii Góskiej. Ideą projektu jest promocja bezpieczeństwa w górach oraz świadomej turystyki. A ramach Akademii odbędą się praktyczne warsztaty z autorytetami z dziedziny górskiej: ratownikami TOPR, instruktorami Polskiego Związku Alpinizmu i międzynarodwymi przewodnikami wysokogórskimi IVBV/UIAGM. W Akademii może wziąć udział każdy interesujący się letnimi aktywnościami górskimi, takimi jak turystyka, wspinaczka czy nawigacja. Dodatkowo odbędą się warsztaty z zakresu bezpiecznego poruszania się latem po górach, udzielania pierwszej pomocy i aklimatyzacji.

Integralną częścią 14. Spotkań z Filmem Górskim będą 13. zawody boulderowe Zako Boulder Power im. Bogusia Probulskiego stanowiące edycję Pucharu Polski w boulderingu. Areną zmagań będzie Górna Rówień Krupowa obok miasteczka festiwalowego, gdzie 31 sierpnia i 1 września na ścianie wspinaczkowej PZA zostaną rozegrane eliminacje, półfinały i finały w boulderingu, w klasie senior i młodzieżowiec. Zawodnikom towarzyszyć będzie muzyka tworzona przez DJ-a De la Rocka.

W tym roku, po raz pierwszy w historii Spotkań z Filmem Górskim, odbędą się zawody biegowe – Bieg Przedni. Jego trasa o długości 15 km będzie widokowa, o niezbyt dużym stopniu trudności, a przebiegać będzie z Zakopanego do Kościeliska. Start zlokalizowany jest w miasteczku festiwalowym na terenie Równi Krupowej, a meta w Kościelisku na Stadionie Biathlonowym w Kirach. Nazwa biegu jest nieprzypadkowa, bowiem zmierzającym w stronę mety towarzyszyć będzie panorama Tatr Zachodnich z Kominiarskim Wierchem na czele. Ten charakterystyczny szczyt, niedostępny dla turystów od końca 1988, jest miejscem gniazdowania jednego z najbardziej majestatycznych ptaków – orła przedniego.

BloGÓRsfera to nic innego jak blogosfera górska. Coraz więcej osób poświęca swój wolny czas na dzielenie się górskimi przeżyciami na blogach i kanałach społecznościowych. Autorkami sekcji są Małgorzata Nowakowska (blog Ruda z Wyboru) i Magdalena Machowicz (blog Wieczna Tułaczka), które całość definiują tak: "mamy ze sobą wiele wspólnego – nie tylko kochamy góry, ale kochamy też o nich opowiadać. Dlaczego więc nie mielibyśmy poznać się lepiej? Ta myśl przyświecała nam w 2016 r., gdy organizowałyśmy pierwsze nasze spotkanie. Teraz influencerów górskich jest jeszcze więcej, wspólnie tworzymy górski kawałek internetu. Bardzo zróżnicowany – tak jak zróżnicowany jest krajobraz górski. Są w nim i łagodne, rozległe szczyty, i ostre granie, miękkie dywany traw i surowość granitu. Tak samo u nas – choć wszyscy, zdawałoby się, piszemy o tym samym, każdy z nas robi to na swój własny sposób. Dlatego ten specyficzny odłam blogosfery też nazwaliśmy po swojemu: bloGÓRsfera. I sami już nie wiemy, co łączy nas bardziej: góry, czy blogi".

Podobne artykuły

Data wydarzenia: 
2018-08-11

Bogactwo kolorowych strojów podhalańskich, regionalne przysmaki, a do tego śpiew i żywiołowe tańce zespołów folklorystycznych – to przepis na wyjątkowe wydarzenie. IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych, odbędą się w dniach 11 - 15 sierpnia 2018 r. w Zakopanem.

Polskie mięso i jego przetwory są coraz bardziej doceniane w Europie i świecie. Wychodząc naprzeciw temu trendowi organizatorzy targów WorldFood Warsaw utworzą sektor dedykowany mięsu i jego przetworom.

X

Przeczytaj również