Jesteś tutaj

W Zamościu o cukrze i nie tylko

Sytuacja na krajowym, europejskim i światowym rynku cukru oraz przyszłość uprawy buraków cukrowych i produkcji cukru w Polsce – to główne tematy, które były omawiane podczas konferencji pt. „Burak – Cukier – Perspektywy”.

– Musimy utrzymać uprawę buraków w Polsce, to jest ważna gospodarczo roślina, ponieważ dla bardzo wielu gospodarstw dochody z tej uprawy są w budżecie znaczące. Roślina ta jest ważna dla środowiska i odgrywa także dużą rolę w płodozmianie – powiedział uczestniczący w konferencji minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że zagrożeń na rynku cukru jest dużo i trzeba o nich rozmawiać właśnie z rolnikami i producentami cukru. Według ministra Ardanowskiego bardzo ważna na tym rynku jest rola Krajowej Spółki Cukrowej.

Minister zamierza zorganizować w najbliższym czasie spotkanie z koncernami niemieckimi, które działają na rynku cukru w Polsce i mają w nim udział większy niż KSC. "Chcę, aby także one przedstawiły swoje strategie w zakresie utrzymania produkcji buraków i uczciwego wynagradzania plantatorów za ich ciężką pracę – poinformował szef resortu rolnictwa.

Nawiązując do przyszłości wspólnej polityki rolnej UE minister Ardanowski podkreślił, że ma być w niej przekonanie, iż nie tylko wymiar ekonomiczny ma sens, ale także wymiar rolnictwa zrównoważonego.

Konferencja "Burak - Cukier – Perspektywy" organizowana jest cyklicznie przez Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego, w tym roku odbywała się ona pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konferencji wzięło udział ponad 200. przedstawicieli plantatorów buraka cukrowego, przemysłu cukrowniczego, partnerów branżowych mediów oraz administracji.

Źródło: Centrum Prasowe PAP

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Krajowa kwota cukrowa wynosi 1 mln 405 tys. ton, co oznacza, że cukrownie wyprodukują cukier ponad przyznany limit. Nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, zużyta na cele niekonsumpcyjne lub przeniesiona na następną kampanię.

Cukier tanieje od czterech lat, w samym 2014 r. na giełdzie w Londynie staniał o 11%, a w Nowym Jorku o 10%. Według analityków, na światowe ceny cukru wypływa głównie produkcja w Brazylii. Okazało się, że w tym sezonie jest ona lepsza od oczekiwań.

X