Jesteś tutaj

FAO: Indeks cen żywności w październiku spadł

Indeks cen żywności na świecie w październiku spadł do 163,5 pkt., czyli o 0,9% miesiąc do miesiąca – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Październikowy wskaźnik znajduje się na najniższym poziomie od maja ubiegłego roku.

"Spadek Indeksu w październiku był wynikiem spadających cen mleka, mięsa i olejów, które z nadwyżką skompensowały wzrost cen cukru i bardziej umiarkowany wzrost cen zbóż" – zaznaczono w komentarzu do wyników.

 Źródło: Biznes PAP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu, co oznacza spadek o 3,7% w stosunku miesięcznym i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6%), cukru (-6% ), zbóż (-3,6%), oleju roślinnego (-2,9%) oraz mięsa (-1,9%).

X