Jesteś tutaj

FAO: Indeks cen żywności w październiku spadł

Indeks cen żywności na świecie w październiku spadł do 163,5 pkt., czyli o 0,9% miesiąc do miesiąca – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Październikowy wskaźnik znajduje się na najniższym poziomie od maja ubiegłego roku.

"Spadek Indeksu w październiku był wynikiem spadających cen mleka, mięsa i olejów, które z nadwyżką skompensowały wzrost cen cukru i bardziej umiarkowany wzrost cen zbóż" – zaznaczono w komentarzu do wyników.

 Źródło: Biznes PAP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w styczniu do 164,8 pkt. wobec 161,8 pkt. w grudniu, co oznacza wzrost o 1,8%. Na podwyżkę indeksu złożyły się wyższe ceny produktów mlecznych (+7,2%), oleju roślinnego (+4,3%), cukru (+1,3%) i zbóż (+0,2%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w styczniu o 2,2%.

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w grudniu do 161,7 pkt. wobec 161,6 pkt. w listopadzie. Na nieznaczny wzrost indeksu złożyły się wyższe ceny zbóż (+1,8% miesiąc do miesiąca), mięsa (+0,8%) i oleju roślinnego (+0,4%) oraz niższe ceny produktów mlecznych (-3,3%) i cukru (-1,9%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w grudniu o 4,3% wobec spadku o 8% w listopadzie.

X