Żabka Polska wdrożyła ISO 22000

Aktualności

Żabka Polska wdrożyła ISO 22000

17 czerwca 2015

Żabka Polska otrzymała certyfikat ISO 22000, potwierdzający zapewnienie sformalizowanego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz ujednolicenie procesów w obrębie magazynowania, dystrybucji i rozwoju marki własnej. Żabka Polska zdobywając certyfikat dołączyła do liderów w zakresie zachowania wysokich standardów w utrzymaniu jakości produktów.  

Wprowadzenie Systemu Bezpieczeństwa Żywności ISO 22000 było dla naszej Firmy jednym z najistotniejszych działań strategiczno-rozwojowych, mających na celu wdrożenie międzynarodowych standardów nadzoru i bezpieczeństwa żywności oraz synchronizację procesów w obszarze magazynowania i dystrybucji – mówi Julio Duarte, wiceprezes firmy Żabka Polska, właściciela sieci Żabka oraz Freshmarket. – Jako jedna z najdynamiczniej rozwijających się na rynku firm handlowych jesteśmy świadomi, jak istotne w naszym funkcjonowaniu jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa produktów spożywczych, oferowanych w naszych sieciach – dodaje.

ISO 22000 to norma zapewniająca bezpieczeństwo na każdym etapie łańcucha żywnościowego – począwszy od producentów, przez przetwórstwo, transport, aż po handel. Jej zadaniem jest zarządzanie bezpieczeństwem żywności oraz poprawa ochrony firmy w sytuacjach kryzysowych związanych z tym obszarem.

Certyfikat ISO 22000 w TUV NORD Polska jest potwierdzeniem, że certyfikowana firma spełnia najwyższe międzynarodowe standardy w dziedzinie zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności. Pracownicy są przeszkoleni i świadomi swojej odpowiedzialności. Dla konsumenta jest to wyraźny sygnał,  że firma Żabka Polska każdego dnia dokłada wszelkich starań, by monitorować i udoskonalać wszystkie procesy dotyczące magazynowania i dystrybucji żywności. To właśnie dzięki tej codziennej pracy klient może bezpiecznie sięgać po towar na sklepowej półce – powiedział Henryk Warkocz Prezes TUV NORD Polska.

Dzięki certyfikatowi Żabka Polska oficjalnie dołączyła do grona liderów w zakresie dbałości o system bezpieczeństwa żywności. Pozyskanie ISO 22000 jest wynikiem konsekwentnych działań całej organizacji, mających na celu udoskonalenie obowiązujących procesów. Wysoka jakość asortymentu, przekłada się bowiem na zaufanie i lojalność klientów.