Jak dowodzą badania ze stycznia 2022 r., Polacy to wierni konsumenci soków. Soki pije przeważająca większość z nas, a ponad 60% przynajmniej kilka razy w tygodniu. Aż 59% pijących soki deklaruje patriotyzm konsumencki. Fakt, czy dany sok powstał z polskich warzyw lub owoców jest przy tym najważniejszy dla osób w wieku 45-64 lata.
Wiedza Polaków na tematy żywieniowe ma jeszcze luki, co nie zmienia faktu, że nasza świadomość w tym zakresie rośnie. Już teraz informacje na opakowaniach soków są kluczowe dla ponad połowy konsumentów czytających ich etykiety, a co trzeci Polak sięgający po sok w swoim wyborze kieruje się zdrowiem. Obok zdrowia silnie zaznaczają się dwa inne trendy: 23% badanych zwraca uwagę na to, czy opakowanie soku nadaje się do recyklingu, a 59% pijących sok deklaruje patriotyzm konsumencki.
Aż 25% ankietowanych zadeklarowała, że sięga po nie codziennie, a 6 na 10 osób robi to przynajmniej kilka razy w tygodniu. Sok zazwyczaj traktujemy jako przekąskę, ale już ponad połowa z nas pija go zgodnie z zaleceniami dietetyków, czyli w formie dodatku do posiłku. Wyraźnie przy tym doceniamy soki jako element zróżnicowanej diety, bo częściej szukamy w nich składników odżywczych (61% wskazań), niż sposobu na ugaszenie pragnienia (40%). Po sokowe witaminy najchętniej udajemy się do dyskontów i hipermarketów, gdzie również często wybieramy soki z polskich owoców i warzyw. Wśród nich zdecydowanie króluje sok jabłkowy, będący naszym pierwszym wyborem, natomiast co 5. Polak kupuje soki pomidorowe i marchwiowe.
Co picie soków mówi o naszej diecie?
Badania podobnie jak nasze wieloletnie obserwacje, potwierdzają, że miejsce soków w polskiej diecie odzwierciedla aktualny poziom świadomości żywieniowej – komentuje dr Barbara Groele, sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Obecnie coraz częściej szukamy w sokach wartości odżywczych, a niemal co 3. badany wybiera je jako alternatywę dla całych owoców i warzyw. Jednocześnie już prawie każdy słyszał o zasadzie 5 porcji jako podstawie żywienia, większość z nas potrafi właściwie umiejscowić sok w zbilansowanej diecie, a wiedza o jej podstawach rośnie z roku na rok i będzie rosnąć dalej – zapewnia dr Groele.
źrodło: PAP