Wedel: 100 % jajek z chowu ściółkowego wykorzystywanych w produkcji kultowych produktów

Aktualności

Wedel: 100 % jajek z chowu ściółkowego wykorzystywanych w produkcji kultowych produktów

22 stycznia 2025

Firma Wedel podjęła decyzję w trosce o dobrostan zwierząt. Wraz z nowym rokiem rezygnuje z jaj z chowu klatkowego na rzecz jaj pochodzących wyłącznie od kur z  chowu ściółkowego. – To finalny etap realizacji naszej deklaracji zapowiedzianej w 2020 roku – mówi Maciej Herman, Dyrektor Zarządzający firmy Wedel.

Realizacja długofalowych celów

Jednym z wyznaczników działalności firmy Wedel jest społeczna i środowiskowa odpowiedzialność biznesu. Decyzja o rezygnacji z wykorzystania jaj pochodzących z chowu klatkowego to kolejny wyraz tych działań, wpisujący się między innymi w oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przykładają do etycznych i zrównoważonych praktyk produkcyjnych.

– Chcemy być firmą, która nie tylko oferuje produkty wysokiej jakości, ale również działa w sposób odpowiedzialny i wspiera pozytywne zmiany. Wykorzystywanie surowców jajecznych niepochodzących od kur z chowu klatkowego, to dla nas kolejny krok w stronę zrównoważonego rozwoju, uwzględniający dobrostan zwierząt hodowlanych – mówi Maciej Herman.

– Decyzja firmy Wedel o wycofaniu jaj z chowu klatkowego to ważny krok w kierunku poprawy dobrostanu zwierząt. Konsumenci oczekują, że ich ulubione marki podejmą działania zgodne ze zrównoważonym rozwojem i lepsze dla zwierząt. Dzięki takim decyzjom, jak ta ogłoszona przez Wedla, los kur w Polsce może ulec znaczącej poprawie. To również sygnał dla całej branży, że zmiana w kierunku produkcji bezklatkowej jest możliwa i opłacalna – zaznacza Julia Pająk, menadżerka ds. kampanii dobrostanowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.

Wyzwania techniczne i organizacyjne

Proces przejścia na jaja od kur z chowu ściółkowego był złożony i wymagał dostosowania, a w niektórych sytuacjach wręcz stworzenia odpowiedniej infrastruktury hodowlanej po stronie dostawców firmy Wedel. W chowie ściółkowym konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków, wykluczających negatywny wpływ na jakość surowca (tj. białka, żółtka oraz albuminy). Ze względu na przepisy, jaj nie można myć, w związku z czym konieczne jest zaprojektowanie instalacji minimalizujących tego rodzaju problemy. W niektórych przypadkach bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest budowa nowych kurników niż modernizacja istniejącej infrastruktury.

Dodatkowym wyzwaniem jest konieczność utrzymania w odpowiedniej kondycji ściółki, nieobecnej w chowie klatkowym. Jej regularna wymiana oraz zapewnienie odpowiedniego dostępu w ramach infrastruktury jest równoznaczna z większymi nakładami finansowymi oraz zaangażowaniem dodatkowych rąk do pracy.

Różnicą w porównaniu do chowu klatkowego jest również sam proces zbierania jaj, które np. mogą zawieruszyć się w ściółce lub ulec uszkodzeniu, zwiększając poziom strat produktu. Jak widać, zmiana wprowadzona przez firmę Wedel dla jednego z głównych surowców jest wymagająca i czasochłonna, co podkreśla Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierowniczka Komunikacji Korporacyjnej i ESG w firmie Wedel.

– Przygotowanie do tej zmiany wymagało zaangażowania ze strony naszego zespołu oraz partnerów zewnętrznych. Był to czasochłonny proces, w trakcie którego wykonywaliśmy wiele prób produkcyjnych oraz badań laboratoryjnych, chcąc zapewnić najwyższą jakość jednego z naszych kluczowych surowców. Cieszymy się, że wspólnie z naszymi dostawcami osiągnęliśmy ten cel, dzięki czemu możemy zaoferować naszym konsumentom produkty zgodne z ich wartościami i poszanowaniem dobrostanu zwierząt i niezmienne pod kątem smaku oraz sensoryki – mówi.

Firma Wedel konsekwentnie inwestuje w rozwój odpowiedzialnych praktyk biznesowych, związanych m.in. z ochroną środowiska oraz łańcuchem dostaw. Zmiana w zakresie pozyskiwania jaj to jeden z elementów strategii ESG realizowanej przez firmę.

Według najświeższych, grudniowych danych, już 170 firm[1] w Polsce zobowiązało się do wycofania tzw. „trójek” z produkcji lub oferty do końca 2025 roku. Proces transformacji surowców jajecznych dotyczy większości uczestników rynku i branży wyrobów czekoladowych, dzięki czemu w niedalekiej przyszłości możemy spodziewać się podobnych zmian w wielu produktach na półkach sklepowych. – Mamy nadzieję, że zwiększenie ogólnorynkowego popytu spowodowanego rezygnacją z jaj z chowu klatkowego przyczyni się także do stabilizacji cen “dwójek”, co sprzyjać będzie bardziej zrównoważonym praktykom także w innych kategoriach spożywczych – dodaje Aleksandra Kusz vel Sobczuk.

[1] Źródło: https://www.otwarteklatki.pl/blog/badania-opinii-publicznej-jak-one-to-znosza

źródło: Wedel
oprac.: K. Walkowiak