20 września odbył się pierwszy półfinał konkursu kulinarnego organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi musieli przygotować danie, którego obowiązkowymi składnikami były: kaczka, dynia i suszone śliwki. Dwa najlepsze zespoły zakwalifikowały się do listopadowego finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, w którym stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu, w kategorii juniorów.
Do kulinarnych zmagań w łódzkim Gastronomiku stanęło 5 dwuosobowych zespołów. Uczniowie mieli 100 minut na wybranie składników oraz przygotowanie konkursowego dania. Jury, w składzie: Bartosz Peter, Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Maciej Hippler z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Teresa Rzeźnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi oraz Marek Chruścielewski, dyrektor hali Selgros Cash&Carry Łódź-Rokicińska, przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych zespołów.
- t
- I miejsce zajęli Jacek Darnowski i Jakub Sobczak, którzy zaserwowali pierś z kaczki z krokietem z kaczki i śliwek, puree z dyni z tymiankiem i fondant z dyni wykończone chipsem z buraka oraz oliwą rozmarynową.
- II miejsce przypadło Wiktorowi Miksie oraz Bartoszowi Gorgolowi, którzy przygotowali gołąbki z kaczki z piklowaną dynią oraz kluski kładzione w maślanej emulsji.
t
Zwycięzcy szkolnych eliminacji wezmą zmierzą się podczas finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie, który odbędzie się 20 listopada.