Świąteczny wieniec bezowy

Kampanie

Świąteczny wieniec bezowy

10 grudnia 2019

Święta zbliżają się coraz większymi krokami. Czas pomyśleć o nowych dekoracjach i smakołykach na tę specjalną okazję. W tym roku zaskocz bezą Pavlova w kształcie świątecznego wieńca, który nabierze najlepszej słodyczy dzięki cukrom pudrom Diamant. Ten efektowny wypiek ozdobi stół, a także oczaruje smakiem i aromatem każdego gościa.

Krucha beza i delikatny krem tworzy pyszny duet. Świątecznego charakteru nadaje zapach żurawiny, plasterków pomarańczy i gałązek rozmarynu. Idealnie gładką masę ciasta uzyskasz dzięki cukrowi pudrowi Diamant. Natomiast posypując całość cukrem pudrem w tubie Diamant, stworzysz równomierną, śnieżnobiałą warstewkę. Deser nabierze iście zimowego akcentu.

Świąteczny wieniec bezowy

Składniki: 5 białek, 250 g cukru pudru w kartoniku DIAMANT, 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 250 ml śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, świeża żurawina, połówki plastrów pomarańczy i gałązki rozmarynu do dekoracji, cukier puder w tubie DIAMANT

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej okrąg ok. 20 cm średnicy. Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo zwiększając obroty do prawie najwyższych. Kiedy białka są już prawie ubite na sztywno, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy beza jest już gładka wyłączamy mikser, dodajemy ocet i skrobię – miksujemy do połączenia, dosłownie kilka obrotów. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskamy bezy na narysowany na papierze okrąg, tak żeby tworzyły wieniec. Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C. Po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 120 °C. Pieczemy ok. 2 godz., aż beza stanie się chrupiąca. Śmietanę i mascarpone ubijamy razem, a następnie za pomocą rękawa z ozdobną końcówką wyciskamy na bezę. Dekorujemy żurawiną, pomarańczami i gałązkami rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem w tubie DIAMANT.