Rola śniadania jest dla organizmu nie do przecenienia. Wpływa na koncentrację, metabolizm, wzmacnia odporność i obniża stres. Innymi słowy: śniadanie to dobry start w nowy, aktywny dzień.
Z tej świadomości zrodziło się Śniadanie na Start – program o edukacyjnym charakterze, którego głównym celem jest nauka zasad prawidłowego komponowania pierwszego i drugiego śniadania.
Organizatorem Programu są Zakłady Tłuszczowe Bielmar, polski producent z kilkudziesięcioletnią tradycją w wytwarzaniu produktów na bazie tłuszczy roślinnych, właściciel marki Śniadaniowa.
W ramach programu organizowany jest konkurs adresowany do uczniów szkół podstawowych. Dzieci w wieku wczesnoszkolnym są już wystarczająco samodzielne, aby przygotować śniadanie. To również odpowiedni okres na uświadomienie młodemu pokoleniu, jak ważne jest pierwsze śniadanie zjedzone przed wyjściem do szkoły oraz drugie, które dostarcza nam energii na kolejne godziny nauki.
Producent chce pokazać dzieciom – ale także nauczycielom i rodzicom – zasady prawidłowego odżywiania, przekazać wiedzę o bilansowaniu produktów tak, by śniadanie najlepiej służyło naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Problem jest realny – dzieci wychodzą z domu głodne, a deficyt kalorii nadrabiają w ciągu dnia, sięgając po niezdrowe i kaloryczne przekąski. Stąd między innymi bierze się otyłość, która przyczynia się do rozwoju innych chorób u coraz młodszych dzieci.
Udział w konkursie Śniadanie na Start polega na przygotowaniu przez grupę dzieci zdrowego śniadania z udziałem margaryny Śniadaniowej oraz uwiecznienie efektów pracy na zdjęciach i wyznaczenie – nominowanie – kolejnej szkoły do wykonania zadania. Dzięki temu modelowi rozszerzania akcji konkursowej ogarnie ona zasięgiem cały kraj, szerząc wiedzę przekładającą się bezpośrednio na zdrowie i nawyki młodego pokolenia.