Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie. Dlatego tak często wybiera się go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło. Kwadraty z ciasta francuskiego z żółtym serem Gouda Hochland, pietruszkowym pesto, migdałami i czosnkiem, to kreatywna i pyszna wariacja na temat śródziemnomorskich smaków, którą przygotuje się w mniej niż pół godziny.
Delikatne ciasto francuskie wymaga kulinarnego kontrastu – aromatycznych i wyrazistych dodatków, które razem stworzą wyjątkową kompozycję. Ser Gouda Hochland w plastrach – dojrzewający, kuszący wyjątkowym aromatem i śmietankowym smakiem, w połączeniu z ciastem francuskim oraz intensywnym pesto pietruszkowo-ziołowym – daje rewelacyjny efekt. Francuskie kwadraty z serem Hochland to wspaniała przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy albo na drugą przerwę w szkole. Takie małe co nieco na pewno zasmakuje również dzieciom, które na co dzień zwykle nie są fanami pietruszki.
Kwadraty z pesto i serem gouda
Składniki:
• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
• posiekane migdały do posypania
pesto:
• 2 pęczki natki pietruszki (liście)
• 100 g migdałów blanszowanych
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce pesto zostawiając brzegi wolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut.
Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). Posypujemy posiekanymi migdałami.