26 września w Warszawie ruszyła druga edycja cyklu bezpłatnych warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina”, skierowanych do uczniów czwartych klas szkół podstawowych. Program realizowany jest przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska i Green Factory Sp z o.o. pod patronatem merytorycznym Instytutu Żywności i Żywienia. Łącznie w roku szkolnym 2016/2017 odbędzie się 400 warsztatów dla około 8 tys. dzieci. Celem programu jest kształtowanie w uczniach prawidłowych nawyków żywieniowych. W ramach jego pierwszej edycji dietetycy wraz z kucharzami warsztatów odwiedzili ponad 4 tys. dzieci i 200 nauczycieli z około 70 szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne. Program zajęć wpisuje się w podstawę programową szkoły podstawowej oraz uwzględnia aktualne trendy żywieniowe zalecane przez ekspertów.