Rusza rekrutacja do programu „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”

Aktualności

Rusza rekrutacja do programu „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”

„Zdrowe jedzenie w mojej szkole” to wspólny projekt Carrefour Polska, Międzynarodowej Fundacji Carrefour i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, realizowany w ramach strategii społecznej odpowiedzialności biznesu Carrefour. Jego celem jest edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego i lokalnego żywienia. Uczniowie, których szkoły wezmą udział w projekcie, zgłębią tajniki zdrowego żywienia, dowiedzą się, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe produkty i na co zwracać uwagę, a także będą mieli okazję przekonać się jak produkowana jest żywność i jak należy dbać o jej bezpieczeństwo. W programie weźmie udział 50 szkół z Małopolski.

Zastosowana w programie metodologia zakłada, że uzyskana wiedza będzie bodźcem do podjęcia działań na rzecz zmian w żywieniu. W ramach programu uczniowie przygotują i przeprowadzą inicjatywy w szkole i w domu. Uczniowskie inicjatywy mogą dotyczyć takich obszarów, jak szkolne stołówki, drugie śniadanie, przyszkolne ogródki lub sklepiki szkolne. W realizacji działań uczniów będą wspierać lokalni animatorzy oraz Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i pracownicy Carrefour. Najciekawsze projekty uczniowskie otrzymają dofinansowanie; nagrodzeni zostaną również najbardziej zaangażowani nauczyciele. Wyboru dokona kapituła złożona z ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Decyzja kapituły zostanie ogłoszona w czerwcu.

Na potrzeby programu została przygotowana specjalna publikacja, nad której zawartością merytoryczną czuwali eksperci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Małopolskiej Izby Rolniczej, Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i Carrefour Polska. Wraz ze startem programu w drugiej połowie lutego 2014 roku, ruszy dedykowana strona internetowa. Ponadto, uczniowie wezmą udział w warsztatach edukacyjnych oraz odwiedzą małopolskich producentów produktów spożywczych w ramach wizyt studyjnych, które są przewidziane w gospodarstwach i zakładach produkujących ekologiczną i regionalną żywność. Jednym z celów programu jest uświadomienie uczestnikom, jak ważne jest wspieranie lokalnej drobnej przedsiębiorczości.

Carrefour Polska od lat wspiera wartościowe inicjatywy społeczne. Nasz główny biznes to handel żywnością, dlatego angażujemy się w projekty dotyczące właśnie tego obszaru. Dzięki wsparciu finansowemu Międzynarodowej Fundacji Carrefour, wspólnie z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska zrealizujemy projekt, którego oczekiwanym rezultatem jest zmiana nawyków żywieniowych w małopolskich szkołach i zachęcenie do sięgania po lokalne produkty, oferowane przez regionalnych producentów. Carrefour wspiera przedsiębiorczość, oferując w swoich sklepach regionalne przysmaki.” – powiedział Philippe Chauvel, Dyrektor Operacyjny Regionu Południe w Carrefour Polska.

Fundacja Partnerstwo dla Środowiska od lat aktywnie wspiera działania na rzecz środowiska lokalnego. Inicjatywy podejmowane w szkołach są dla nas wyjątkowo ważnym obszarem, który propagujemy poprzez ogólnopolski program Szkoły dla Ekorozwoju. Projekt „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” łączy nasze starania podejmowane w szkołach z doświadczeniami Fundacji w promowaniu małopolskich produktów najwyższej jakości.” – dodaje Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska

Rekrutacja do projektu trwa od 27 stycznia do 21 lutego 2014 r. Więcej informacji na temat projektu oraz formularz rejestracyjny znajdują się na stronie www.ekoszkola.pl.