Rekordowa wartość wskaźnika cen żywności FAO

Aktualności

Rekordowa wartość wskaźnika cen żywności FAO

13 stycznia 2020

Indeks cen żywności FAO osiągnął w grudniu najwyższy poziom od pięciu lat. Wartość indeksu wyniosła średnio 181,7 punktu w ciągu ostatniego miesiąca 2019 r., co stanowi wzrost o 2,5% w porównaniu z listopadem i najwyższy poziom od grudnia 2014 r.

Dla całego 2019 r. wskaźnik, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen artykułów spożywczych, wynosił średnio 171,5 punktu, o około 1,8% więcej niż w 2018 r., ale wciąż o 25% poniżej szczytu z 2011 r.

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł o 9,4% od listopada, wzrastając szósty miesiąc z rzędu. Pomimo grudniowego wzrostu – który dotyczył również olejów sojowych, słonecznikowych i rzepakowych – subindeks oleju roślinnego w 2019 r. osiągnął najniższą średnią roczną od 2007 r.

Indeks cen cukru FAO wzrósł o 4,8% miesiąc do miesiąca. Podwyżka cen była częściowo spowodowana wzrostem cen ropy naftowej, co zachęciło brazylijskie cukrownie do wykorzystania większej ilości trzciny cukrowej do produkcji etanolu, co z kolei doprowadziło do zmniejszenia dostępności cukru na rynku globalnym.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 3,3%, na co wpływ miały ceny sera, które wzrosły o prawie 8% w związku z mniejszymi możliwościami eksportowymi Unii Europejskiej i Oceanii.

Indeks cen zbóż FAO wzrósł o 1,4%, napędzany głównie przez ceny pszenicy w związku z rosnącym popytem importowym z Chin i problemami logistycznymi we Francji spowodowanych protestami w tym kraju. Notowania cen kukurydzy i ryżu pozostały stabilne.

Indeks cen mięsa FAO wynosił w grudniu średnio 191,6 punktu, prawie bez zmian w stosunku do zrewidowanej wartości z listopada. Subindeks zakończył rok wartością o 18% wyższą niż w grudniu 2018 r.