12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady – święto, które nie tylko pozwala nam celebrować smak jednej z największych słodkich przyjemności, ale też skłania do refleksji nad tym, jak powstaje ten wyjątkowy produkt. Za każdą tabliczką czekolady kryje się bowiem połączenie tradycji, pasji oraz… nowoczesnych technologii, które zyskują coraz większe uznanie wśród producentów.
– W ostatnich latach producenci czekolady, w tym firma Wedel, coraz szerzej wykorzystują zaawansowane technologie, usprawniające produkcję. Ich implementacja pozwala przyspieszać procesy, eliminować błędy na wcześniejszych jej etapach oraz utrzymywać wysoką jakość wszystkich wyrobów, zapewniając jednocześnie większe bezpieczeństwo pracownikom i ograniczając wpływ produkcji na środowisko. Przykładem są systemy wizyjne pozwalające precyzyjnie monitorować i analizować każdy etap produkcji, automatyczne dozowniki składników, czy systemy sensoryczne pomagające utrzymywać odpowiednią temperaturę i reologię czekolady – mówi Robert Rączy, Dyrektor Łańcucha Dostaw w firmie Wedel.
– Dzięki tym rozwiązaniom możemy nie tylko zwiększać efektywność operacyjną i redukować ryzyko błędów, ale także zapewniać spójność jakościową wedlowskich wyrobów. W Wedlu nowoczesne technologie zawsze idą w parze z szacunkiem dla rzemieślniczych tradycji. Każda implementacja procesów produkcyjnych jest przemyślana i dostosowana do specyfiki naszych produktów. Jako firma z ponad 170-letnią historią doskonale rozumiemy, jak ważne jest pielęgnowanie tego dziedzictwa, przy jednoczesnym odważnym patrzeniu w przyszłość. Wprowadzanie nowych technologii zawsze poprzedza dialog między inżynierami, działem Badań i Rozwoju oraz produkcji tak, aby każda zmiana nie tylko usprawniała proces, ale również zachowywała smak, teksturę i estetykę produktów, do których tak bardzo przywiązani są klienci naszej marki. Integracja nowoczesnych technologii z podejściem rzemieślniczym wymaga nie tylko odpowiednich inwestycji, ale także kultury organizacyjnej otwartej na zmiany i innowacje. Dlatego inwestujemy w rozwój naszych zespołów, łącząc szkolenia techniczne z budowaniem świadomości w zakresie innowacji i odpowiedzialnej produkcji – dopowiada.
oprac.: K. Walkowiak