Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące produkcji artykułów spożywczych w lutym 2019 r. Odnotowano wyższą niż przed rokiem produkcję m.in. dla soków z owoców i warzyw. Dla konserw rybnych produkcja utrzymała się na niezmienionym poziomie w stosunku do analogicznego miesiąca ubiegłego roku.
W lutym 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale „artykuły spożywcze” nastąpił spadek produkcji m.in. marynat warzywnych (o 34,7%), warzyw mrożonych (o 32,5%), soli warzonej (o 30,9%), cukierków czekoladowanych (o 26,1%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 19,7%), kasz i grysików jęczmiennych (o 16,5%).
Wzrost produkcji w lutym 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale „artykuły spożywcze” zanotowano m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 272%), ryb morskich mrożonych (o 77,9%), soków z owoców i warzyw (o 76,7%), owoców i orzechów mrożonych (o 43%) oraz gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 40,6%).
Foto: Pixabay